Z mouky, másla, cukru, prášku do pečiva, špetky soli a vejce vypracujeme těsto. Dáme ho odpočinout na chvíli do chladu.
Mezitím připravíme ořechovou náplň, do které můžeme přidat ještě trochu medu a strouhanou citronovou kůru. Ze základního těsta vyválíme placku, kterou položíme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme do světležluta. Asi 3 lžíce libovolné marmelády rozředíme lžící horké vody a rozetřeme na předpečené těsto. Poté natřeme ořechovou nádivku a zalijeme připraveným piškotovým těstem. Pečeme mírně asi na 160–170 °C 30 minut, až piškotový povrch zrůžoví a nelepí se na špejli.
Po vychladnutí rozetřeme čokoládovou polevu, kterou si připravíme ve vodní lázni rozpuštěním čokolády a másla. Použijte pravé máslo, aby se poleva při krájení nelámala. Povrch polevy můžeme ozdobit vidličkou.
Melasu, máslo a pivo zahřívejte v kastrůlku, až se máslo rozpustí. Pak vmíchejte rozinky a směs nechte vychladnout.
V…
více o Berlínské pivní buchtičky
Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem a dobře promícháme s tukem. Do středu směsi uděláme jamku, vklepneme do ní…
více o Jablkový koláč od babičky
Ořechy rozmixujeme a smícháme s prolisovaným česnekem, toustový chléb namočíme ve vodě, z nasáklého pečiva vymačkáme…
více o Ořechová pomazánka na topinky
Pomocí nože, kterým uděláme do masa dostatečně velké otvory, prošpikujeme kýtu podélně rozčtvrceným párkem. V misce…
více o VVV – Velice Vydařené Vepřové
Cibuli si nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a dáme zpěnit do hrnce. Přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso…
více o Kari rizoto s kuřecím masem
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme nastrouhanou mrkev a pokrájený pórek. Vše pak posypeme moukou a necháme ještě…
více o Bramborovo-pórková polévka