Cibuli oloupeme, drobně pokrájíme a na trošce olivového oleje osmažíme. Uzené maso pokrájíme na kostičky, přidáme k cibuli a také opečeme. Ke konci zpěníme i rozetřený česnek. Necháme vychladnout. Kyselé okurky pokrájíme na kostičky. Pak vše vmícháme k vařené, scezené a vychladlé čočce. Osolíme, opepříme a dochutíme buď lákem z okurek nebo octem. Podávat můžeme ihned nebo dáme salát ještě vychladit (například v létě).
Na rozpáleném másle zpěníme mouku, zalijeme vodou nebo vývarem, dochutíme solí a octem, přidáme celé nové koření, pepř…
více o Kulajda se zastřeným vajíčkem
Kotletky očistíme od viditelného tuku, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Podlejeme trochou vroucí vody, přikryjeme…
více o Jehněčí kotletky s petrželkou