Všechny přísady dobře prošleháme a těsto vlijeme do vymazané bábovkové formy. Pokud chceme bábovku mramorovou, rozdělíme těsto na poloviny, do jedné vmícháme 2 lžíce kakaa a promícháme.
Do formy vlijeme bílé těsto, na něj tmavé těsto a špejlí přejedeme dokola, aby se tmavé těsto vmíchalo do světlého. Pečeme při teplotě okolo 180 °C asi 40 minut. Vyzkoušíme špejlí píchnout do těsta – pokud je čistá, bábovka je upečená.
Toto těsto ve stejném množství lze použít i na rychlý koláč, stačí akorát na 1 plech. Vrch poklademe ovocem. Upečený koláč posypeme přes sítko práškovým cukrem. Koláč se peče samozřejmě kratší dobu.
V míse smícháme mouku, cukr, kypřicí prášek a přidáme mléko, olej a vejce.
Nyní máme základní těsto na bábovku. Dále…
více o Jednoduchá hrnková bábovka
Na pánvi na másle mírně osmažíme na kolečka nakrájený pórek a na kostička nakrájenou šunkou, zalijeme 1,5 l již vroucí…
více o Česnečka se šunkou a sýrem
Melasu, máslo a pivo zahřívejte v kastrůlku, až se máslo rozpustí. Pak vmíchejte rozinky a směs nechte vychladnout.
V…
více o Berlínské pivní buchtičky