Přebrané, omyté a namočené fazole uvaříme s nadrobno nakrájenou cibulí, česnekem a bobkovým listem ve vodě, v níž se namáčely. V závěru vaření osolíme. Slaninu, nejlépe pěkně prorostlou, nakrájíme na malé kostičky, rozškvaříme, přidáme uvařené fazole i se zbytkem vývaru a lehce na ohni mícháme, než se voda odpaří.
Ochutíme ostrým kečupem nebo kečupovou cikánskou omáčkou a podáváme s krajícem chleba.
Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí - necháme vzejít kvásek. …
více o Cukrářská vánočka (mazanec)
Čajové šálky (6 ks) důkladně vymastíme (Herou či jakýmkoli podobným tukem) a důkladně vysypeme strouhankou. Sýr najemno…
více o Smažený sýr bez smažení
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová