Kvásek: Do mísy nalijeme teplé mléko, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme půl kostky droždí (mléko nesmí být horké, jinak kvasinky zabije). Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo (například na topení) asi tak na 20 minut.
Rozinky dáme namočit do rumu.
Do velké mísy prosejeme všechnu mouku, uprostřed uděláme důlek a vlijeme kvásek. Přilijeme rozpuštěné máslo, žloutek, vanilkové cukry, špetku soli, rozinky a hněteme. Těsto se začne odlepovat od stěn mísy. Bochánek posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout.
Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
Těsto můžeme dát buď do speciální silikonové formy na mazance nebo stačí vymazat a vysypat hrnec o průměru asi 22 cm. Bochánek potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme cca hodinu.
Česnek prolisujeme do misky, přidáme hořčici, na jemno nastrouhaný eidam a majonézu. Vše dobře promícháme. Dochutíme…
více o Česneková pomazánka se sýrem
Těstoviny si uvaříme klasickým, běžným způsobem, tzn. vhodíme do vroucí a osolené vody, zamícháme ode dna a vaříme tzv.…
více o Skvělý těstovinový salát
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme aspoň 1/2 hodiny odpočinout. Tvaroh utřeme s cukrem, máslem, vejcem a…
více o Tvarohová roláda s hruškami
Slaninu nakrájíme na drobné kousky cca 1x1 cm a orestujeme, přidáme osolené kuřecí maso restujeme. Rajče nakrájíme na…
více o Mexická quesadilas se salsou
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme nastrouhané mrkve a orestujeme. Mrkev pustí zlatavou barvu, kterou polévku…
více o Květáková polévka s mrkví
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky a ponoříme je do misky s olejem. Postupně přidáváme všechny ingredience a nakonec…
více o Kuřecí kousky na medu a kari