V mléce rozšlehat cukry, sůl, vajíčka a máslo s olejem. Přisypat obě mouky, droždí a hnětat, dokud se nevypracuje hladké těsto. Já to dávám do robota a mám to za cca 10-15 minut hotové.
Těsto necháme na teplém místě kynout cca hodinu.
Po hodině těsto vyklopíme na pomoučený vál a uválíme váleček o průměru cca 5 cm. Ukrajujeme cca 3 cm kousky , které rozprostřeme na vále, naplníme povidly, tvarohem či mákem a důkladně zabalíme, aby náplně během pečení nevytekly.
Pekáč vymažeme olejem ze všech stran. Do něj pokládáme buchty rovněž potřené olejem ze všech stran.
Pečou se cca 25 minut při 170 °C.
Já pekáč dávám do nevyhřáté trouby, aby ještě trochu nakynuly, než trouba dosáhne oněch 170 °C.
Z tohoto těsta dělám i skořicové šnečky - rozválím těsto do co nejtenčí placky, pomažu meruňkovou marmeládou a posypu skořicovým cukrem.
Tresku osolíme, opepříme, zakapeme citronem (případně posypeme kořením na ryby) a dáme do máslem vymazaného pekáče (já…
více o Treska s rýží a zeleninou
Listové těsto rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm, nařežeme obdélníky nebo čtverce a dáme na plech, konce těsta přehneme…
více o Dobrota z listového těsta II.
Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušený tymián, rozmarýn, estragon - 1 lžičku celkem.
1. Cizrnu přes noc namočte…
více o Francouzský salát z cizrny
Tuk utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a žloutky. Přimícháme smetanu, mouhu smíchanou s práškem do pečiva a sníh z…
více o Bábovka ze zakysané smetany