Z uvedených ingrediencí zpracujeme hladké těsto a necháme 1/2 hodiny odpočinout v lednici. Pokud děláme sladkou variantu, rozdělíme si těsto na 4 díly a každý díl vyválíme do kruhu, který pak rozkrájíme na 8 dílků jako dort. Vznikne nám trojúhelník – na jeho nejužší stranu klademe lžičkou tvarohovou nápň a stáčíme tak, aby vznikl šáteček (rohlíček). Ty klademe na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Ještě teplé pocukrujeme. Slaná varianta – z těsta vykrajujeme větší kolečka, plníme náplní, přehneme napůl a okraje zmáčkneme vidličkou. Klademe na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali např. grilovací koření, česnek, popř. drcený kmín či trochu kečupu. Posypeme strouhaným sýrem.
Těsto není slané ani sladké, takže se může použít opravdu na cokoliv. Je velmi křehké a chutné.
Maso očistíme, omyjeme a důkladně osušíme. Ze všech stran osolíme, a poválíme v hladké mouce (přebytek otřepeme). Maso…
více o Editina myslivecká svíčková
Žloutky ušleháme s cukrem, horkou vodou, zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva, nakonec lehce vmícháme sníh z bílků…
více o Jahodovo-rebarborové řezy
Z mouky, cukrů, tuku,žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu…
více o „Paličkové" linecké cukroví
Cibuli nakrájíme na jemno, z vajec vyrobíme vejce míchaná, špekáčky a okurky rozřízneme podélně na čtvrtiny. Plátky…
více o Španělské ptáčky podle mamky