Tohle zelí vaříme již po několik generací. Je tak jednoduché a chuťově univerzální, že jsem se nesetkal zatím s nikým, kdo by nad ním ohrnoval nos.
Z 1 kg zelí vymačkáme vodu a zatím ji nevyléváme – lze použít na dochucení a to v případě, že je zelí málo kyselé. Vložíme do hrnce, přiměřeně zalijeme čistou vodou a asi 10 minut lehce povaříme. Po uvaření vodu scedíme a zelí necháme pod pokličkou stát, aby nevychladlo. Dva syrové brambory nastrouháme najemno. Dá se použít i tyčový mixér. Pak si na větší teflonové pánvi osmažíme uzené nakrájené na malé kostičky. Může to být uzený špek, bůček, anglická apod. Množství nechám na vás, ale asi 50 g. Po usmažení ho vyndáme do misky a na pánvi necháme pouze tuk. Na rozpálený tuk vsypeme 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky a vytvoříme tmavší jíšku. Pak přilijeme studenou vodu, aby se vytvořila hustá hmota a přidáme nastrouhané brambory. Vše se musí důkladně míchat. Přidáváme pořád vodu, až dosáhneme hustoty omáčky. Podle chuti osolíme a opepříme. Tuhle hmotu potom vaříme asi 30 minut. Po uvaření vše nalijeme na zelí a promícháme. Přidáme vypečené kousky slaniny – až v tuto chvíli, protože jinak by se přilepily na dno pánve, kde se vytvoří taková bramborová krusta. Nakonec můžeme přikyselit tou vodou ze zelí, kterou jsme si v úvodu slili do nějakého hrnečku.
Co si dáte k zelí, to nechám na vás. U nás je oblíbená kačenka nebo husička a bramborový či houskový knedlík.
Vymícháme cukr s tukem, pak v míse nasledně smícháme všechny ingrediencie spolu. Tvarujeme malé kuličky, které stlačíme…
více o Celozrnná vánoční kolečka
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, posypeme vegetou, promícháme a necháme odležet alespoň 1 hodinu. Potom orestujeme na…
více o Kuřecí maso v sýrové omáčce
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v rozšlehaných vejcích a ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku po obou stranách…
více o Kuřecí řízek po švýcarsku
1. Rozmícháme vejce s mlékem a postupně přidáváme mouku (je lepší míchat mixérem-metličkou je to zdlouhavější),přidáme…
více o Palačinky s Nutellou a keksem
Řepu oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme na máslo se šalotkou, taktéž nakrájenou na kolečka. Pak zalijeme pomerančovým…
více o Červená řepa jako příloha