Ze sádla a mouky uděláme světlou jíšku. Z ostatních ingrediencí vypracujeme těsto, vyválíme na menší, asi 1 cm silný plát a potřeme jíškou. Nebojíme se silnější vrstvy, jíška se vpíjí do těsta. Stočíme do závinu a necháme na válu 30 minut odpočinout.
Potom jej rozdělíme nožem na 3 části. Jednotlivé díly vyválíme a naplníme jablky – pokrájenými na malé kostičky, případně strouhanými. Poprášíme práškovým cukrem, skořicí a pro chuť přidáme strouhané oříšky. Zavineme, potřeme rozpuštěným sádlem (jiný tuk nepoužívat), vejcem a v předehřáté troubě pečeme do zrůžovění.
Recept dostala mamka od své známé. Dnes jsem štrúdl upekla, je křehký a velmi dobrý.
Ze 100 g cukru, 1 tvarohu, mléka, oleje, soli, mouky a prášku do pečiva uděláme vláčné těsto.
1/3 schováme na mřížky a…
více o Mřížkový rebarborový koláč
Dlouho jsem dotvářel pizzu k obrazu svému, tak jak mi utkvěla v paměti, když jsem ji jedl v Itálii. A myslím, že jsem…
více o Pizza (těsto lze i zamrazit)
Ze zmrzliny uděláme kuličky o něco větší než vlašský ořech, dáme na plech do mrazáku. Cukr, cornflakes a kokos v robotu…
více o Smažená zmrzlina v kokosu
Naklepané hovězí řízky osolíme, opepříme, poctivě namažeme hořčicí. Mírně vymačkané zelí dáme na jeden konec, maso…
více o Španělské ptáčky trochu jinak
Prosetou mouku se sodou promícháme s vejcem, cukrem, medem, skořicí a perníkovým kořením. Těsto necháme nejlépe přes…
více o Medové perníčky z žitné mouky