Do misky dáme mouku, rozpuštěné máslo, práškový cukr, vejce a špetku soli. Připravíme si kvásek (do zahřátého mléka dáme lžičku cukru a droždí). Přidáme do směsi a vypracujeme těsto (podle potřeby přidáváme mouku). Necháme kynout 20–30 minut.
Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky, které vyválíme na sílu 0,5 cm. Vyválené těsto rozkrojíme na 3 cm široké proužky a pevně je namotáme na váleček tak, aby se překrývaly. Pokud máme dřevěný váleček, obalíme ho alobalem. Namotaný trdelník potřeme olejem a obalíme ho v posypce. Připravený trdelník dáme na hlubší plech tak, aby držadla válečku byla opřená o boky plechu. Těsto se nesmí dotýkat dna plechu. Pečeme ve vyhřáté troubě při 150–160 stupních 10–15 minut dozlatova. V horkovzdušné troubě se peče rovnoměrně. Po upečení stáhneme trdelník z válečku, ještě jednou ho obalíme v posypce a necháme vychladnout.
Šunkový salám si nakrájíme na malé kousíčky a orestujeme do červena. Mezitím si nastrouháme sýry. Možno přidat další…
více o Sýrová omáčka na těstoviny
Brambory a vejce nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme zbylé přísady a promícháme lžicí nebo vidličkou NEMIXUJEME.…
více o Bramborovo-vajíčková pomazánka
Zaděláme kvásek (já roztírám droždí na kašičku s cukrem a poté přidávám další suroviny), přidáme do mísy s moukou, solí…
více o Dalamánky z chlebové mouky