U smetanového sýru a smetany je třeba, aby měly pokojovou teplotu.
Používáme malou dortovou formu 18 cm průměr, lze použít i širší, ale náplň nebude tak vysoká. Forma musí být rozepínací. Na dno formy můžeme vložit pečicí papír, ale jde vyndat dobře i bez něj.
Začneme rozdrcením sušenek, buď v utěrce válečkem nebo robotem. Do rozdrcených sušenek zamícháme cukr a směs se zalijeme rozpuštěným máslem. Pěkně smícháme, aby se máslo vsáklo do sušenek. Pak směs nasypeme do formy a skleničkou s rovným dnem přitlačíme na dno formy. Nachystaný korpus ve formě dáme na 190 °C zapéct cca 8–10 minut. Je vhodné na něj v horkovzdušné troubě pustit i spodní pečení.
Náplň je lepší míchat v mixéru, ale lze to i metličkou. Vložíme smetanový sýr do mísy a trochu rozmícháme. Pak do něj postupně začneme sypat cukr. Jakmile je cukr v sýru rozmíchaný a rozpuštěný, začneme postupně vmíchávat zakysanou smetana, limetovou šťávu a vejce (jedno pěkně za druhým). Jako poslední přidáme do náplně limetkovou kůru a pudink. Náplň by tak měla být poměrně tekutá.
Před nalitím náplně na už vychladlý korpus zbavíme náplň bublinek. Pak ji nalijeme do formy.
Cheesecake by neměl příliš zezlátnout nebo popukat, proto v troubě po celou dobu pečení máme zvlášť i pekáč naplněný vodou. Nachystaný cheesecake vložíme do trouby na 190 °C prvních 15 minut, pak teplotu stáhneme na 120 stupňů a pečeme cca 1 hodinu. Cheesecake vyndáme z trouby, úzkým nožem opatrně objedeme po obvodu, abychom uvolnili kraj. Formu ještě neotvíráme! Cheesecake dáme pomalu vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky. Trvá to cca 5–6 hodin. Pak dáme cheesecake stále ve formě do lednice na několik dalších hodin, nejlépe přes noc.
Krájíme nahřátým nožem v teplé vodě, aby se cheesecake příliš nepřilepil.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem a dobře promícháme s tukem. Do středu směsi uděláme jamku, vklepneme do ní…
více o Jablkový koláč od babičky
Ořechy rozmixujeme a smícháme s prolisovaným česnekem, toustový chléb namočíme ve vodě, z nasáklého pečiva vymačkáme…
více o Ořechová pomazánka na topinky
Pomocí nože, kterým uděláme do masa dostatečně velké otvory, prošpikujeme kýtu podélně rozčtvrceným párkem. V misce…
více o VVV – Velice Vydařené Vepřové
Cibuli si nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a dáme zpěnit do hrnce. Přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso…
více o Kari rizoto s kuřecím masem
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme nastrouhanou mrkev a pokrájený pórek. Vše pak posypeme moukou a necháme ještě…
více o Bramborovo-pórková polévka