náplň
tvarohová, maková, ořechová, nebo pikantní marmeláda
Postup přípravy receptu
V míse zaděláme těsto (je to lepší než na vále, nikam mouka nepadá, zpracovává se rukama). Do mouky uděláme důlek, okolí lehce osolíme, do důlku nadrobíme kvasnice, nasypeme na ně cukr a zalijeme vlažným mlékem. Toto uděláme, až když máme připravené náplně, mléko rozšlehané s vejcem a drobenku. Jakmile kvásek nakyne, přidáme vejce a všechen tuk (nerozpuštěný) a rukama zpracujeme těsto – podle potřeby přidáváme mouku. Těsto musí být vláčné a nesmí se lepit na prsty, ne však tuhé!
Těsto dáme na pomoučený vál, ukrojíme kus, rozválíme asi na 0,5 cm a rádýlkem uděláme čtverečky – velikost každý podle svého. Čtverečky naplníme náplní, spojíme do šátečku, dobře přimáčkneme, namočíme ve vejci a drobence a klademe na plech – nevymazaný, protože v těstě je dost tuku. Pečeme ve středně horké troubě, po částečném vychladnutí pocukrujeme a vychladlé klademe do mísy.
Naše rodina tyto koláče dělá již po několik generací a jsou vynikající! Čím starší, tím lepší – pokud vydrží. My je máme nejraději s pikantní marmeládou, nejlepší je kupovaná marmeládová směs, protože je dobře tuhá. Až je jednou vyzkoušíte, budete se k tomuto receptu vracet.
Brambory očistíme, nakrájíme na kolečka, přidáme sůl, česnek, kmín, klobásu vcelku, dáme vařit. Když jsou uvařené,…
více o Medzevská bramborová polévka
Z oleje, česneku a koření (já používám drcený pepř, trošku chilli, koriandr a drcený kmín) připravíme marinádu, kotlety…
více o Božské vepřové kotletky
Všechny suroviny na těsto dobře promícháme a nalejeme na dobře vymazaný a vysypaný plech a dáme péct na 170-160 °C, cca…
více o Ořechovo-ananasová buchta