Beránek z těsta na bábovku

3.29

hodnoceno: 7
Příprava: 20 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 150
      g máslo nebo Hera
    • 3
      ks vejce
    • mléko
    • 2
      ks rozinky
    • 0,5
      ks prášek do pečiva
    • 1
      lžička citronová kůra nemusí být
    • 270
      g polohrubá mouka
    • 150
      g cukr krystal nebo krupice
  • Na formu
    • máslo kousek na vymazání formy
    • strouhanka trocha na vysypání formy

Postup přípravy receptu

  • Cukr, žloutky a máslo vyšleháme do pěny. Můžeme přidat 1–3 lžíce horké vody, lépe se pak těsto šlehá.
  • Přidáme mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru a přilijeme mléko. Přiléváme postupně, tolik, aby se těsto dobře zamíchalo, ale nebylo moc řídké (je to asi 150 ml). Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
  • Důkladně vymažeme a vysypeme oba díly formy a do očí beránka dáme rozinky. Vlijeme těsto, formu zavřeme a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 35 až 40 minut, a pokud si nejsme jisti, beránka otevřeme a špejlí zjistíme, zda je již dopečený. Pokud ne, těsto se na špejli lepí, dáme ještě na 5 až 10 minut dopéct.
  • Když beránka vyndáme z trouby, po pár minutách sundáme vrchní část formy a necháme zcela vystydnout při pokojové teplotě. Pokud je forma důkladně vymazaná a vysypaná, jde dobře vyklopit. Kdyby beránek zlobil, pomůžeme mu příborovým nožem.
  • Beránka dozdobíme, my zdobíme pouze cukrem a mašlí. Jelikož je beránek z tuku, vydrží docela dlouho vláčný. Pekli jsme v sobotu a načli ho až dnes (úterý) a je stále měkký a není suchý. A s domácí marmeládou nemá chybu.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: