Na tuku osmažíme očištěnou na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli. Když je zeleninový základ stejnoměrně...
více o Rajská omáčka
Kuličky arónie otrháme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly právě ponořeny.
Vaříme, přidáme omytý a pokrájený citron (bez pecek),...
více o Likér z arónie
Cibulky s natí a petržel pokrájíme. Dáme do misky, z půlky citrónu vymačkáme šťávu, přidáme hořčici, jogurt, rozmačkaný česnek, koření na...
více o Ryba se salsou
Filé pokapeme citronem, osolíme, posypeme zázvorem, pokapeme medem a vložíme do zapékací mísy. Do smetany rozmáčkneme tři stroužky česneku,...
více o Rybí filé podle Mayi
Květy bezu omyjeme a zbavíme velkých stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut v litru vody....
více o Med z květů černého bezu
Dýni nakrájíme na menší špalíčky (hokaido nemusíme loupat), chilli papričky rozsekáme na kousky a promícháme s dýní v pekáči. Pokapeme...
více o Těstoviny s dýní a slaninou
2 kg odstopkovaného ovoce posypeme trochou mleté skořice a vanilkového cukru, přidáme 2 tlučené hřebíčky a 1/2 hvězdičky badyánu.
Pak...
více o Jeřabiny jako brusinky
Kuřecí prsíčka rozřízneme naplocho, abychom získali velké řízky. Naklepeme je, osolíme, opepříme a na každý položíme tenký plátek šunky. Na...
více o Kyjevský kotlet
Lososa očistíme, osolíme, opepříme, posypeme koprem a zakápneme citronem. Necháme půl hodiny v chladu odležet. Na pánvi zpěníme máslo a...
více o Losos s koprovým dipem
Nakrájíme krabí tyčinky a cibuli, přidáme tatarku, pažitku, osolíme, opepříme. Dochutíme citrónem.
Podáváme na nakrájenou večku. Zdobíme...
více o Pomazánka z krabích tyčinek
Den předem nakrájíme kuřecí maso na kousky, posypeme grilovacím kořením, zakapeme citronovou šťávou a přidáme trochu oleje. Směs promícháme...
více o Kuřecí bašta
Třešně a meruňky vypeckujeme, z jablek odstraníme jádřince a citrony oloupeme. Větší ovoce pokrájíme.
Všechno ovoce v hlubším plechu...
více o Pečený čajíček
Dáme do hrnce cukr a vodu a zahřejeme při střední teplotě, dokud se cukr nerozpustí. Krátce povaříme a necháme zhoustnout v sirup. Po 5–7...
více o Vinný sorbet
Nejprve se pusťte do tmavého těsta. Vajíčka vyšlehejte s krystalovým cukrem, přidejte mléko, kakao, olej, prášek do pečiva a nastrouhanou...
více o Fešácká buchta
Uvařené těstoviny smícháme s pokrájenými jablky a rozinkami. Žloutky utřeme s cukrem (dle chuti a kyselosti jablek), vmícháme tvaroh, mléko,...
více o Jablečné těstoviny s tvarohem
Na oleji orestujete na velké kusy nakrájený petržel a brambory. Přidáte nastrouhaný zázvor a najemno nasekaný česnek a chvíli restujete....
více o Polévka z medvědího česneku
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Z másla, cukru, vanilkového cukru a soli našleháme pěnu. Potom po jednom zašleháme celá vejce a šťávu z...
více o Citronové řezy s polevou
Předehřejeme troubu. Máslo necháme změknout. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků a bílky...
více o Dort Amerika
Cibuli oloupejte a společně se zeleninou nasypte do spodní části uzavíratelného pekáčku. Maso ze všech stran osolte zhruba lžičkou soli a...
více o Svíčková pečená v troubě
Mozzarellu nakrájíme na plátky, které rozložíme na plochou mísu. Sýr „přikryjeme“ zakysanou smetanou, přidáme mořskou sůl a koření. Škrabkou...
více o Marinovaná mozzarella
Rybíz propláchneme a necháme okapat. Pak vidličkou strhneme kuličky ze stonků. Lehce je rozmačkáme a posypeme želírovacím cukrem.
Pomeranč a...
více o Omáčka Cumberland
Rybí filé pokapeme citrónem. Do jogurtu přidáme sůl, česnek a podle chuti koření. Filé dáme do pekáčku, přidáme ochucený jogurt a dáme přes...
více o Filé v sýrovo-jogurtovém kabátku
Sesbíráme 750 ks sedmikrásek a 3 vrcholky meduňky, opláchneme vlažnou vodou a namočíme do 1 l vody.
Přidáme 1,5 citrónu nakrájeného na...
více o Sedmikráskový med s pomerančem
Rozkrájíme citron a pomeranč na půlky.
Vymačkáme z nich šťávu a dáme do sklenice. Přisypeme cukr a zbytek dolijeme vodou. Do sklenice...
více o Domácí limonáda
Králíka omyjeme a polijeme dvěma vymačkanými citróny a necháme odstát 2–3 hodiny (sem tam obracet ve šťávě). Pak králíka dáme do pekáče,...
více o Krétský králík s vejci a jogurtem
Dáme svařit 2/3 mléka, nejprve osolíme (díky tomu by se nám omáčka neměla později srazit) a dáme kopr. Ve zbylém mléce rozkvedláme mouku a...
více o Koprová omáčka od maminky
Maso nakrájíme na malé kostičky, dle chuti okořeníme, zprudka opečeme na olivovém oleji. Vyjmeme a necháme na ubrousku vychladnout. Všechnu...
více o Letní lehká véča
Špagety uvařte v osolené vodě al dente. Slijte je a nechte si stranou asi 100 ml vody, ve které se vařily.
Zatímco se špagety vaří,...
více o Sépiové těstoviny se sušenými rajčaty
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostky a zakapeme šťávou z citronu. Tuk, cukr a vanilkový cukr zamícháme do hladka. Postupně přidáváme vajíčka...
více o Jablkové bochánky
Do vařícího mléka přidáme rýži, máslo a cukr a vaříme do změknutí. V misce ušleháme máslo, cukry, citronovou šťávu a kůru se třemi žloutky....
více o Rýžový nákyp s jahodami
Kuřecí stehýnka omyjeme a ostrým nožem vytvoříme několik zářezů v kůži, částečně zasahujících i maso. Máslo a koření pečlivě promícháme, aby...
více o Satanova kuřecí stehýnka
Na pečicí papír položíme pangase. Poklademe na rybu česnek, tymián, máslo. Zakápneme citronem. Pečicí papír po jedné straně filety přeložíme...
více o Pangasius v kapse
Troubu předehřejte na 220 °C. Kuře řádně omyjte a osušte papírovou utěrkou. Vnitřek osolte a vložte do něj nakrájený citron, stroužky...
více o Pečené kuře
Očistíme, okrájíme a omyjeme přichystané houby.
Do talířů si dáme zvlášť mouku, strouhanku a rozšlehaná vejce. Každou houbu nakrájíme na...
více o Smažené houbové plátky
1. oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte okurku; mezi talíři nebo v pěstičkách okurku dokonale vymačkejte (dokonale = z jedné velké...
více o Tzaziky
Cibulový čaj pochází z řady osvědčených "babských" receptů. Znám a dělám dva druhy čaje:
**I.** Dvě oloupané cibule pokrájíme, dáme do...
více o Cibulový čaj proti kašli a nachlazení
Všechny ingredience přidáme do vodky a necháme 3 dny louhovat.
Slijeme do lahve a užíváme jednou denně, nejlépe večer (můžete také ráno na...
více o Zázvorový likér
Celer rozkrojíme na větší kusy a dáme povařit do poloměkka (cca 7 minut). Obereme a najemno natrháme (nebo vidličkou rozmačkáme) maso z ryby...
více o Humrové chlebíčky
Z konzervy vylijeme vodu, do mísy dáme tuňáka, zakapeme olivovým olejem a pokapeme citronem. Přidáme jemně nasekanou cibulku (já používám...
více o Tuňáková pomazánka
Plátky ementálu poklademe filety lososa, zakápneme citronem a stočíme do ruličky.
Ruličku spíchneme párátky tak 3 cm od sebe a rozkrájíme na...
více o Ementál s lososem
Očištěné ovoce odpeckujeme a nakrájíme na drobné kousky.
Citron oloupeme a pokrájíme na kousky.
Všechno dáme do hlubšího plechu, zasypeme...
více o Skvělý pečený čaj
Pečicí plech vyložíme papírem na pečení a potřeme olejem. Osušené porce lososa (já jsem použila zmrazeného) rovněž potřeme olejem, osolíme a...
více o Jednoduchý pečený losos
Pokud máme čas, naložíme den před vařením kuřecí prsa do halali. Kuřecí prsa vložíme do hrnce a zalijeme halali i s nálevem. Pokud se...
více o Blesková „svíčková“ z kuřecích prsou
Lososa nakrájíme na kostičky a pokapeme citrónem. Sušená rajčata pokrájíme na nudličky. Cuketu nakrájíme na kolečka a osmažíme, ke konci...
více o Gnocchi s lososem a sušenými rajčaty