Brambory a houby dáme vařit do osolené a kmínované vody. Když jsou brambory měkké, zalijeme je smetanou s rozkvedlanou moukou a povaříme....
více o Kulajda
Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, kmín a vše důkladně promícháme. V trošce vlažné vody odebrané z 6 dcl rozmícháme kvasnice. Do zbytku...
více o Domácí chléb
Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání a přelévání vypečeným tukem pečeme v troubě téměř doměkka. Pak ji rozporcujeme....
více o Kachna po starocesku
Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme 1 l vody, masox, Apetito, houby, uvařené brambory, kmín a dochutíme octem.
Můžeme přidat vejce (celé...
více o Sýrová kulajda
Zelí nakrouháme, ve větší nádobě promícháme se solí a kmínem, případně cibulí a jablkem.
Udusáme a necháme odpočinout 2–3 hodiny.
Potom...
více o Karlovo zelí kysané ve sklenicích
Všechny ingredience zamícháme dohromady až vznikne těsto, které se dá rozválet. Na hladké mouce pak válíme placky silné asi 3 mm, z nichž...
více o Jihočeské zelňáky
Z mouky, tuku, kvásku (vzešlého v trošce mléka a špetce cukru), vejce a soli řádně propracujeme těsto. Pak splétáme houstičky nebo...
více o Domácí housky
Vše nalijeme a nasypeme do formy v uvedeném pořadí a vložíme do pekárny. Program nastavíme na „Těsto“ (pokud se nám zdá těsto lepivé či...
více o Nejjednoduší rohlíky z domácí pekárny
Brambory a zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, zapražíme mouku, přidáme 1,5 litru...
více o Bramborová polévka se sójovou drtí
Porce ryby osolíme, okmínujeme a poprášíme moukou. Rybu pečeme 30 minut v rozehřátém sádle zvolna po obou stranách doměkka. Tuk od pečení...
více o Candát na kmíně
Kuře osolíme, naplníme propláchnutým zelím, vložíme do pekáče, ve kterém je hrubě pokrájená cibule a česnek. Posypeme kmínem, podlijeme...
více o Kuře kachna
Zpracujeme těsto, vyválíme plát, pomocí válečku přeneseme na plech (nemusí se vymazávat, těsto je dost mastné), povlažíme rozšlehaným vejcem...
více o Tvarohové těsto naslano i nasladko
Sójové nudličky povaříme 20–30 minut v marinádě (možno rozředit vodou).
Na rozpáleném tuku zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme k ní sójové...
více o Segedínský guláš ze sójových nudliček
Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Plec nakrájíme na kostky.
Cibuli osmažíme spolu s kmínem na oleji nebo na sádle do tmavohněda....
více o Hospodský vepřový guláš
V hrnci přivedeme litr vody k varu a osolíme. V menším hrnci povaříme kostku bujónu v asi 250 ml vody. Brambory nakrájíme na kostičky. Houby...
více o Jihočeská kulajda
Zelí vymačkáme, šťávu uchováme a pokrájíme. Cibuli krájíme nadrobno, špek na kostičky.
Rozehřejeme sádlo a špek, opečeme na něm cibuli,...
více o Plněné bramborové knedlíky se zelím
Jak na jednoduchou, rychlou a hlavně levnou polévku? Láďa Hruška to pro nás zas vymyslel!
Předvaříme si vodu v rychlovarné konvici a...
více o Chlebová polévka dle Ládi Hrušky
2) Příprava:
- Posypeme cibule se solí a dobře promíchejte
- Nechte je stát jednu hodinu opláchněte.
- Osušit suché cibule
- Přidejte cukr s...
více o Cibulová marmeláda
Sušené houby dáme vařit v osolené vodě s kmínem nejméně půl hodiny.
Kvásek rozmícháme ve vodě nebo troše mléka a přidáme k houbám. Povaříme....
více o Krkonošské kyselo
Pomocí nože, kterým uděláme do masa dostatečně velké otvory, prošpikujeme kýtu podélně rozčtvrceným párkem. V misce řádně promícháme sladkou...
více o VVV – Velice Vydařené Vepřové
Zpěníme cibulku, přidáme skořici a papriku, chvílí opékáme (pozor, aby se paprika nepřepálila), zasypeme syrovou rýží, přidáme ostatní...
více o Rýžový pilaf
Uleženou masovou náplň zabalíme do listů a vytvoříme závitky v podobě španělských ptáčků. Do kastrolu dáme tuk, osmahneme pokrájenou cibulku...
více o Sarma z Banátu
Máslo dáme do kastrůlku a na ohni rozpustíme. Přidáme kmín a tvarůžky (buď předem nakrájené na kousky nebo je lžící rozmělníme v kastrůlku)....
více o Tvarůžková pomazánka (vařená, jednoduchá)
Mouku promícháme na vále se solí, přidáme pokrájené máslo, škvarky, vejce a lžičku octa. Přilijeme postupně asi 100 ml studené vody a...
více o Slaný koláč se zelím
Nejprve zelí povaříme, poté přidáme nakrájené brambory, koření a na mírném ohni vaříme. Mezitím na vedlejší plotýnce orestujeme cibuli a do...
více o Zelňačka od Kewa
Maso opereme, zalijeme vodou a uvaříme.
Kysané zelí nakrájíme, přidáme kmín a na silném ohni uvaříme v otevřené nádobě doměkka.
Cibuli...
více o Mazurská zelňačka
Do pekárny postupně vložíme vodu, olej, ocet. Potom přidáme mouku, cukr, sůl, kmín a do středu vložíme sušené droždí.
Pokud pečeme chleba v...
více o Domácí chleba od mamky
Z mléka, cukru, trochy mouky a kvasnic necháme vzejít kvásek. Ze všech uvedených surovin zpracujeme těsto a dáme vykynout. Pak vyválíme plát...
více o Škvarkové loupáčky
Maso nakrájíme na kostky. Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nasekanou pažitku, maso a opečeme dozlatova. Přidáme houby...
více o Hornický guláš
Marináda: koření rozmělníme v hmoždíři a na oleji spojíme.
Játra důkladně propláchneme, osušíme a vložíme do marinády. Necháme je odležet,...
více o Provensálská paštika z drůbežích jater
Cibuli očistíme, nakrájíme a na másle zpěníme.
Očištěné žampiony nakrájíme na větší kostky a vložíme do hrnce k cibuli.
Osolíme a necháme...
více o Žampionový krém se smetanou
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Nejprve zprudka osmahneme na oleji a pak pozvolna doděláme. Mezitím oloupeme brambory...
více o Bělehradský řízek
Maso propláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle. Vmícháme papriku, necháme ji za stálého...
více o Segedínský guláš I.
Na oleji osmahneme cibulku (jen co začne chytat barvu), přidáme na kousky nakrájenou, oloupanou a semínek zbavenou dýni a nakrájenou...
více o Pumpkin Soup – Dýňová polévka
Ve vodě zavaříme kořenovou zeleninu, nať, masox, kmín a trochu přisolíme.
Mezitím si připravíme na oleji/másle světlou řídkou jíšku z hladké...
více o Evina kmínová polévka
Květák rozdělíme na kousky a uvaříme ne úplně do měkka ve slané a okmínované vodě. Do misky zatím na jemno rozkrájíme šunku a nastrouháme...
více o Květákové placičky se šunkou a sýrem
Brambory a zeleninu proplachneme studenou vodou,nakrajime a varime v osolene horke vode s kminem.
Zahustime jiskou{maslo+mouka}.
Az zelenina...
více o Bramboracka II.
Na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme mletou paprikou (asi 1 lžička), vložíme na nudličky nakrájené zelí, přidáme...
více o Zelná polévka z čerstvé hlávky
Houby podusíme na másle s kmínem. Veku nakrájíme na plátky, vždy dva plátky spojíme míchanými osolenými houbami. Přitiskneme k sobě,...
více o Chudí rytíři s houbami
Maso a zeleninu uvaříme v osolené vodě. Chléb pokrájený na velké kostky zalijeme pivem a necháme rozmočit. Vývar přecedíme, přidáme změklý...
více o Pivní polévka s chlebem
Na kostky nakrájené osolené maso přidáme na dozlatova osmaženou cibuli. Postupně přidáváme kmín, česnek, rajský protlak, orestujeme,...
více o Guláš „Stavěč se sypungem“
Oloupeme a umyjeme řepu, kterou nakrájíme na osminky. Řepu vyskládáme do zapékací mísy vyložené alobalem. Posypeme ji kmínem, pepřem, solí a...
více o Pečená červená řepa s balkánem
Oloupané cukety nastrouháme na pekáč. Přidáme nové koření, majoránku, osolíme, opepříme a promícháme. Zalijeme smetanou, přidáme ocet a...
více o Cuketová omáčka s kuřetem
Ve vodě s cukrem rozmícháme kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, velmi důležité je těsto pořádně...
více o Podmáslový chléb s mandlemi
Vlažnou vodou omyté maso potřeme prolisovaným česnekem. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme maso, okmínujeme, podlijeme,...
více o Uzené maso na česneku
Porce králíka osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a položíme do pekáče na pokrájené houby. Přidáme nahrubo nasekanou cibuli, hrst petrželky,...
více o Králík na houbách a hořčici