1den: 1 kg omytého rybízu přelijeme 1 litrem horké vody, přidá se lžička kyseliny citrónové, lehce promíchat a nechá se 1 den louhovat.
2den...
více o Rybízová šťáva za studena
Ovoce přebereme, omyjeme a nasypeme do hrnce, kde ho dobře rozmačkáme. Přidáme kyselinu citronovou a 1,5 litru studené vody. Rozmícháme a...
více o Malinová šťáva
Do 5 litrové láhve dáme květy, kyselinu, převařenou vodu a necháme 24 hodin stát. Přecedíme přes plátno. Přidáme cukr, vše promícháme,...
více o Bezinkový sirup
Džem: Oloupané a vypeckované broskve pokrájíme, dáme do hrnce, přisypeme cukr s želírfixem a za stálého míchání přivedeme k varu. Krátce...
více o Broskvový džem (marmeláda)
Do pětilitrové lahve dáme květy, kyselinu citronovou, převařenou vodu a necháme 24 hodin stát. Potom přecedíme přes plátno a přidáme cukr,...
více o Sirup z květů černého bezu
Květy, citrony a kyselinu citronovou zalijeme vodou a necháme 24 hodin odpočinout.
Potom přes utěrku scedíme, přidáme cukr, převaříme,...
více o Bezová šťáva
Z hrušek a jablek odstraníme jádřince a umeleme na masovém strojku.
Přidáme kyselinu citronovou a dusíme, až začnou houstnout, přidáme 3/4 z...
více o Hruškovo-jablečná povidla
Rozmačkané ovoce zalijeme vodou, přidáme 1/2 lžičky kyseliny citronové a necháme 24 hodin stát. Pak necháme překapat, přidáme cukr a 1–1,5 g...
více o Ovocná šťáva za studena
V 1,5 l vody povaříme nakrájené citrony asi 5 minut. Do vlažného přidáme omyté kopřivy a necháme 1–2 dny louhovat. Zvlášť si povaříme 0,5 l...
více o Kopřivový sirup
Květy namočíme do vody na 24 hodin, přecedíme. Vmícháme cukr, kyselinu citronovou a necháme 4–5 dnů při pokojové teplotě. Vyzkoušíme na chuť...
více o Bezinková limonáda
Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé...
více o Voňavý sirup z bezinkových květů