Rajská omáčka
Na tuku osmažíme očištěnou na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli. Když je zeleninový základ stejnoměrně... více o Rajská omáčka
Na tuku osmažíme očištěnou na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli. Když je zeleninový základ stejnoměrně... více o Rajská omáčka
Brambory a houby dáme vařit do osolené a kmínované vody. Když jsou brambory měkké, zalijeme je smetanou s rozkvedlanou moukou a povaříme.... více o Kulajda
Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, kmín a vše důkladně promícháme. V trošce vlažné vody odebrané z 6 dcl rozmícháme kvasnice. Do zbytku... více o Domácí chléb
Oloupanou a pokrájenou cibuli smícháme se suchým sójovým masem. Přidáme zázvor a sůl, vše nasypeme do litru vroucí vody a na mírném ohni... více o Čína se sójovým masem a kedlubnou
Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme 1 l vody, masox, Apetito, houby, uvařené brambory, kmín a dochutíme octem. Můžeme přidat vejce (celé... více o Sýrová kulajda
Nejprve opláchneme čínské zelí a rajčata. Čínské zelí pokrájíme na menší proužky, rajčata na kostičky. Přidáme plechovku s kukuřicí. Vše... více o Salát s čínským zelím
Máslo necháme rozpustit a všechny ostatní suroviny přidáme, chvíli zahříváme. Nakonec nalijeme do pekáče na králíka a dbáme na to, aby... více o Kanadský králík
Do hrnce dáme maso, halali, vodu a uvaříme. Potom maso vyjmeme, zahustíme smetanou a hladkou moukou. Vedle na pánvi z půl hrnku cukru... více o Jednoduchá svíčková
V hrnci přivedeme litr vody k varu a osolíme. V menším hrnci povaříme kostku bujónu v asi 250 ml vody. Brambory nakrájíme na kostičky. Houby... více o Jihočeská kulajda
Kysané zelí vysypeme ze sáčku, slijeme, necháme odkapat, ale neproplachujeme. Dáme do mísy a přidáme nadrobno pokrájenou syrovou kapii,... více o Salát z kysaného zelí
Nastrouháme 4 okurky a smícháme se 3–4 lžícemi plnotučné hořčice. Na to nakrájíme brambory a pět vajec. Přidáme sůl, majonézu, pepř, nálev z... více o Bramborový salát Nova
Nakrájíme rajčata na velké kostky a přidáme do misky. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a přidáme do misky. Nalijeme ocet s vodou, osolíme a... více o Rajčatový salát
Očistíme a omyjeme brambory i zeleninu a uvaříme je každé zvlášť doměkka. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme hrášek... více o Bramborový salát s majonézou
V hrnku smícháme vodu, solamyl, sojovou omáčku, ocet, cukr, podravku a sůl. Na pánvi rozehřejeme olej a vlijeme obsah hrnku za stálého... více o Rychlá sladkokyselá omáčka
Ředkev a mrkev omyjeme a nastrouháme najemno, zelí a oloupanou cibulku jemně pokrájíme a oloupaná jablka nastrouháme nahrubo. Salát... více o Salát z černé ředkve
Mouku promícháme na vále se solí, přidáme pokrájené máslo, škvarky, vejce a lžičku octa. Přilijeme postupně asi 100 ml studené vody a... více o Slaný koláč se zelím
Vše svaříme. Omyté feferonky naskládáme do sklenic a zalijeme studeným nálevem. Zavařujeme 20 minut na 85 °C.... více o Nakládané feferonky (kozí rohy)
Srnčí maso protkneme špekem, osolíme, opepříme a ze všech stran osmahneme (orestujeme) na tuku. Kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky... více o Srnka na smetaně (svíčková) s karlovarským knedlíkem a brusinkami
Dobře omytá rajčata nakrájíme na půlky a naskládáme do sklenic. Do každé sklenice dáme 1 polévkovou lžíci cukru, 1/2 čajové lžičky soli, 1... více o Zavařovaná rajčata
Do pekárny postupně vložíme vodu, olej, ocet. Potom přidáme mouku, cukr, sůl, kmín a do středu vložíme sušené droždí. Pokud pečeme chleba v... více o Domácí chleba od mamky
Nakrájíme salám, okurky a cibuli. Zahřejeme (ale nevaříme) kečup, ocet, olej a cukr. Přidáme chilli koření a majolku, vše promícháme. Mažeme... více o Sloní žrádlo
Meloun nakrájíme na stejnoměrné kousky (já používám vykrajovátko na kuličky z brambor), svaříme nálev, meloun rozdělíme do sklenic, zalijeme... více o Meloun jako břitva
Džem a kečup smícháme v mixéru dohromady, nasypeme kari a přidáme ocet.... více o Nejlehčí sladkokyselá omáčka
Okurky oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Promícháme je se solí, sekaným koprem a utřeným stroužkem česneku. Měkký tvaroh utřeme s... více o Ruský okurkový salát
Čočku vysypeme do hrnce a zalijeme vodou. Voda vždy musí být alespoň 4 cm nad čočkou. Na obalu sice píšou, že by měla být 2 hodiny namočená... více o Čočka na kyselo (pro začátečníky)
Nejprve si připravíme rozpeky. Z droždí, špetky cukru, mouky a trochy vlažné vody uděláme kvásek. Přidáme do zbylé osolené mouky, vlijeme... více o Houbovka a rozpeky
Oloupané cukety nastrouháme na pekáč. Přidáme nové koření, majoránku, osolíme, opepříme a promícháme. Zalijeme smetanou, přidáme ocet a... více o Cuketová omáčka s kuřetem
Hovězí maso omyjeme, vložíme do studené osolené vody, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme doměkka. Na rozehřátém másle osmahneme... více o Ukrajinský boršč
V kastrůlku lehce zahříváme ocet, olej, kečup, hořčici a cukr, až se nám vše spojí dohromady (nesmí se vařit). Do vychladlé směsi přidáme... více o Sloní mls
Ve vodě s cukrem rozmícháme kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, velmi důležité je těsto pořádně... více o Podmáslový chléb s mandlemi
Ve vodní lázni rozpustíme pořádné množství medu (žádný cukr nepřidávám) + odhadem trochu mléka a máslo s olejem. Promícháme, až se směs... více o Medovník podle oka a chuti (zkrátka pro praktiky)
Papriky pečeme na grilu do vytvoření černých skvrn. Poté je dáme do sáčku, kde vychladnou a změknou. Papriky oloupeme a vytékající šťávu... více o Papriky pečené s rajčaty
Ingredience dáme do pekárny, semínka přidáme po zaznění tónu. Pečeme na program „Celozrnný“.... více o Celozrnný chléb s vločkami
Do mísy nalijeme vodu, nasypeme cukr, sůl a nalijeme ocet. Uděláme sladko-kyselou vodu. Nakrájíme rajče na kostičky a dáme do sladko-kyselé... více o Zdravý salát
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na másle. Poté nakrájíme maso na nudličky a dáme na orestovanou cibuli. Přidáme kmín a... více o Kočičí výkřiky
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, dáme do vody s octem, aby nečernaly. Pak postrouháme křen. Všechno smícháme a dle chuti osolíme. Dáme do... více o Jablečný křen
Vše smícháme, naplníme do skleniček, které dobře uzavřeme a v zavařovacím hrnci zahříváme 20 minut na teplotu 90 °C. Při této teplotě... více o Křenová pasta
Salám oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a vložíme do salátové mísy. Společně povaříme kečup, olej, ocet worchestrovou omáčku, hořčici,... více o Pivní salát
Uvaříte těstoviny, propláchnete studenou vodou a necháte okapat. V salátové míse je promíchejte se 2 lžícemi oleje. Přidáte rajčátka... více o Těstovinový salát se šunkou
Stačí oloupat a nastrouhat pár mrkví, oloupat a pokrájet cibuli a kus celeru a nakrouhat nebo nastrouhat zhruba půl středně velké hlávky... více o Salát Coleslaw
Zaděláme kvásek (já roztírám droždí na kašičku s cukrem a poté přidávám další suroviny), přidáme do mísy s moukou, solí, kmínem, octem,... více o Dalamánky z chlebové mouky
Brambory oloupeme, pokrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody. Když jsou skoro hotové, přidáme smetanu, opět necháme přejít varem,... více o Bílý šťovíkový boršč
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme octem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru. Okurku nastrouháme na... více o Bramborový salát s okurkou
Den předem uvaříme brambory ve slupce a oloupeme je. Před přípravou je jemně nastrouháme, přidáme mouku, krupici, veje, sůl a krátce... více o Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Řepu namočit přes noc. Ráno omýt, přelít vařící vodou, 2 hodiny vařit. Potom prudce zchladit, oloupat, nahrubo nastrouhat. Přidat najemno... více o Nakládaná červená řepa
Vejce a okurku nakrájíme na kostičky, přidáme prolisovaný česnek a ostatní přísady a vše smícháme. Podáváme ke grilovanému masu nebo... více o Provensálská omáčka
Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme mletou sladkou papriku, rychle zamícháme a zalijeme asi dvěma hrnky vody. Přidáme na kostičky... více o Fazolková polévka mojí tchýně
Salát nakrájíme nebo pomocí robota nakrouháme na tenké nudličky. Smícháme v míse s cibulí. Smícháme vodu, cukr, ocet a sůl tak, aby nám lák... více o Zelný salát levný
Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně rozkvedláme žloutky a přidáme je společně s čerstvě... více o Křenová omáčka se smetanou
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou nebo nakrájenou kořenovou zeleninu s kořením a... více o Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně
Žádné recepty nebyly nalezeny