Vejce rozšleháme, osolíme a přidáme mléko, osolíme a opepříme. Usmažíme z nich alespoň 4 omelety. (Mně osobně se vždycky trhají, tak tam...
více o Asijská plněná omeleta
Na marinádu prešľaháme olej s citrónovou šťavou, sójovou omáčkou, cukrom octom a utreným cesnakom.
Zo šampiňónov odkrojíme nohy. Klobúky...
více o Hubové carpaccio
Nakrájíme si malou cibuli nadrobno, kuřecí prsa na kostičky, okořeníme, osolíme, můžeme přidat kurkumu a dáme smažit.
Mezitím si připravíme...
více o Zeleninový salát s kuřecím masem
Namočené fazole uvaříme doměkka a scedíme je. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na kostičky nakrájené tofu, chilli koření...
více o Vegetariánské chilli con carne
Na olivovém oleji osmahneme na velké kousky nakrájenou cibuli. Vyjmeme, krátce osmahneme celer a papriku.
Maso nakrájíme na silnější plátky,...
více o Hovězí daube
Lilek nakrajime podelne na asi 1,5 cm tenke platky. Posolime a nechame vypotit. Osusime.
Ricottu smichame s nastrouhanym parmazanem a...
více o Zapeceny lilek s rajcaty
Jemně nakrájenou cibulku osmahneme dozlatova. Přidáme mleté kuřecí a krátce orestujeme. Přidáme rajčata, osolíme a opepříme a dusíme 15 min....
více o Milánské špagety
Troubu předehřejte na 200°C.
Řepu v míse promíchejte se lžící oleje, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte 15...
více o Pečené sladké brambory s řepou
Omyté papriky opečeme 15 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Necháme vychladnout, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky.
Cibuli...
více o Kuře s paprikou a olivami
Gnocchi dáme vařit dle návodu (až vyplavou na hladinu, jsou hotové). Rozehřejeme olivový olej na větší pánvičče, přidáme cibuli a necháme...
více o Gnocchi alla casa
Kuřecí prsa naklepeme, posolíme a posypeme pepřem a oregánem. Na jednotlivé kousky masa položíme vždy kousek mozzarely, čtvrtku rajčete,...
více o Kuřecí závitky – křehké a šťavnaté
Rýži uvaříme dle návodu. Maso osolíme a lehce naklepeme rukou a opečeme na olivovém oleji (celá prsíčka). Nakrájíme maso na kostičky....
více o Rýžový salát s kuřecím masem
Sečteme-li hmotnost potřebných ingrediencí, dostaneme se na 1 kg a něco navíc, což je pro běžné domácí potřeby hodně. Ovšem není to chyba,...
více o Drožďová pomazánka Líba
Vykynuté těsto buď rozdělíme, nebo necháme vcelku. Pokud těsto neumíme vyhazovat a natahovat, vyválíme natenko, okraje necháme vyšší....
více o Těsto na pizzu
Zelí rozkrájíme a lístečky položíme do misky.
Nakrájíme mozzarellu na kolečka.
Kolečka dáme do misky a zalijeme olejem.
Papriku nakrájíme a...
více o Salát Alvota
Oloupanou dýni, brambory a cibuli uvaříme doměkka se špetkou soli a trochou olivového oleje (voda by měla být jen tak, aby pokryla zeleninu)...
více o Dýňový krém
Nakrájíme lilek na kostičky, nasolíme a necháme vypotit. Poté ho opláchneme vodou a důkladně osušíme. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme...
více o Ratatouille
Těstoviny uvaříme podle návodu (nejvhodnější jsou spirálky ze semolinové mouky).
Mezitím si nakrájíme cibuli nadrobno a krabí tyčinky na...
více o Těstovinový krabák
Troubu předehřejte na 230 °C. V pekáčku smíchejte brambory, cibuli, tymián, zeleninový vývar a olej. Osolte, opepřete a rovnoměrně...
více o Zapečené vepřové plátky
Z mouky, soli, 2 lžiček olivového oleje, cukru, sušeného droždí, vody a vinného octa vypracujeme nejlépe vařečkou hladké relativně vlhké...
více o Arabský chléb – Pide
Kuřecí maso očistíme a nakrájíme na malé kostičky, osolíme, opepříme, přidáme 3 lžíce tatarky a namačkáme česnek. Vše důkladně promícháme a...
více o Kuřecí na tatarce
Filé marinujeme alespoň 2 hodiny ve směsi citronové šťávy, sojové omáčky a česneku.
Květák a brokolici pokrájíme na větší kusy a krátce...
více o Polynéské filé
Pohanku spařte vroucí vodou a nechte dvacet minut bobtnat. Pak slijte vodu a pohanku vložte do mixéru spolu s česnekem a cibulí. Zapněte...
více o Pohanková pomazánka
Na olivovém oleji orestujeme klínky cibule, přidáme plátky žampionů a po chvíli dílky rajčat, nasekaný česnek, bazalku, olivy, sůl a pepř....
více o Středomořská stehýnka
Dejte vařit oloupané brambory.
Kuřecí prsa lehce naklepejte, osolte a opepřete. V hlubší pánvi je na 1 lžíci olivového oleje zprudka...
více o Meruňkové kuře
Vepřové opláchneme, lehce naklepeme. Alobal vždy potřeme olivovým olejem, položíme plátek, který přelijeme 1 lžící sójovky a zasypeme na...
více o Vepřové plátky v pórku
Citron ostrouhejte a vymačkejte na šťávu, oloupaný zázvor nadrobno nakrájejte. Kůru, šťávu a zázvor promíchejte se 2 lžícemi oleje a skořicí...
více o Grilovaný candát na rajčatech
Nakrájíme maso na nudličky. Maso dáme do mísy a přidáme koření a olej. Necháme chvíli odležet. Poté dáme na pánev a osmahneme.
Mezitím si do...
více o Lehoučký gyros
Na kvásek: droždí rozmícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a přidáme mouku. Necháme vzejít v teple. Kvásek přidáme k ostatním surovinám,...
více o Kynuté těsto od babičky
Špenát dejte do větší mísy a přelijte ho vroucí vodou. Nechte 2 minuty stát, pak jej sceďte a důkladně vyždímejte. Nechte vychladnout a...
více o Špenátové noky
Do teplého oleje vsypeme postupně kolečka cibule, zrnka kukuřice, kousky hub i pórku a krátce podusíme. Ochutíme solí, pepřem a hořčicí,...
více o Cibulový salát s houbami
1. V mělké nádobě smícháme dohromady med, sojovou omáčku, balsamikový ocet, zázvor, česnek s 1 lžící olivového oleje. Filety osolíme a...
více o Mahi-mahi v zázvorové glazuře
Filety z lososa omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme.
Cherry rajčátka rozkrojíme na polovinu, cuketu nakrájíme na plátky a cibuli na...
více o Barevná ryba ve stříbrných balíčcích
1. Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
2. Mrkev vyskládejte na plech, posypte kmínem, zastříkněte 2 lžícemi...
více o Mrkvovo-zázvorová polévka
1. Rajčátka rozpůlíme, okurku podélně rozkrojíme, nakrájíme na malé plátky a dáme do mísy.
2. Sýr rozdrobíme na zeleninu, pokapeme olejem,...
více o Řecký salát Vlasty Novákové
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, brambory, sůl, pepř, nasekané bylinky. Zvlášť si rozšleháme vejce, hořčici, mléko (víno) a olej....
více o Bylinkovo-sýrový chléb bez pekárny
Neloupané lilky nakrájejte na plátky a nechte je 10 minut vymáčet ve slané vodě. Ta vytáhne případnou hořkost z plodů a namočené lilky také...
více o Caponata
Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušený tymián, rozmarýn, estragon – 1 lžičku celkem.
Cizrnu přes noc namočte v dostatku vody.
Ráno...
více o Francouzský salát z cizrny
Uvařte ve vodě čočku doměkka (asi 10 minut).
V druhém hrnci osmažte na oleji do sklovita cibuli a rozmačkaný česnek.
K cibulovému základu...
více o Zeleninové curry ze Středního východu
Zeleninu, šunku i sýr nakrájíme na kostičky.
Vše smícháme a zalijeme zálivkou připravenou podle návodu na obalu.
Necháme vychladit alespoň...
více o Balkánský salát
Špagety vaříme ve značně osolené vodě, až než jsou "al dente" (na zkus). Česnek nahrájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky, sušené...
více o Spaghetti aglio, olio e peperoncini
1) Sýr nastrouháme najemno, do mouky přidáme prášek do pečiva.
2) Všechno smícháme a vyválíme asi 3 mm silnou placku.
3) Placku rozrádlujeme...
více o Parmezánové sušenky
Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Oloupané a na stejně velké kousky nakrájené brambory (nebo zbytky od oběda) vložte do vroucí vody...
více o Rybí koláč