Dýni očistíme a nakrájíme na kostičky asi 3 cm velké. Osmažíme na másle, zalijeme mlékem a zeleninovým vývarem z bujonů. Necháme povařit,...
více o Dýňová polévka
Hovězí žebra zalijeme studenou vodou (1,5l ), přidáme celý pepř a osolíme. Vaříme zvolna 2 až 4 hodiny. Asi 20 minut před koncem vaření...
více o Hovězí polévka
Nahrubo nakrájenou cibuli a kmín restujeme na sádle do tmava. Přidáme na kostky nakrájené maso, orestujeme, přidáme sůl, pepř, papriku a...
více o Guláš a správný základ
V malé misce smícháme ocet, hořčici a šalotku. Velmi pomalu přiléváme olej a šleháme, až se vše spojí v emulzi. Osolíme a opepříme. V...
více o Vinaigrette
Cibuli orestujeme na rozpáleném tuku. Přidáme česnek a zalijeme horkou vodou. Přidáme brambory s bujónem, solí, pepřem a kmínem. Když je vše...
více o Česnečka
Fazole necháme namočené ve vodě několik hodin. Ve stejné vodě je uvaříme, podle potřeby dolijeme vodu. Vaříme, až fazole změknou. Přidáme...
více o Fazolová polévka
Nakrájíme větší cibuli najemno a dáme zpěnit do velkého hrnce, přidáme kmín. Nakrájíme maďarský točený salám, který dáme opékat k cibulce....
více o Bramborový guláš extra
Našleháme změklé máslo s tvarohem, dle chuti osolíme a opepříme. Vmícháme čerstvě nastrouhaný křen a hrst nasekaných zelených bylinek dle...
více o Tvarohová pomazánka s křenem a bylinkami
Na dvou lžících másla osmahneme nakrájenou cibulku. Poté přidáme hladkou mouku, rychle promícháme. Přilijeme buď vodu nebo vývar, promícháme...
více o Výborná kari omáčka
Na olej dáme nadrobno pokrájenou cibuli a necháme smažit dozlatova. Potom přidáme na kostičky nakrájená játra, opepříme, přidáme na plátky...
více o Játra nakyselo
Žlázy namočíme na pár hodin do mléka, pak je nakrájíme na kostky. Na suché pánvi opečeme nakrájený špek a na něm osolené a opepřené maso....
více o Veselé býčí koule
Maso nakrojíme na krajích, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme z obou stran horčicí.
Na sádle zprudka opečeme maso a vyndáme. Najemno...
více o Hovězí roštěná
Brambory očistíme kartáčkem a uvaříme do poloměkka. Necháme je částečně vychladnout, ještě teplé je rozpůlíme a vydlabeme lžičkou střed....
více o Zapečené brambory s nádivkou
Do pekáčku vrstvíme na kolečka nakrájenou cibuli, kolečka syrových brambor a osolíme. Přidáme naklepané osolené a opepřené kotlety, opět...
více o Zapečené kotlety
Oloupané brambory uvaříme a nakrájíme na slabší plátky. Tvaroh rozšleháme s olejem dohladka, osolíme a přidáme cibuli. Mouku smícháme s...
více o Tvarohové brambory – zapečené
Brokolici očistíme, omyjeme, rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky.
Česnek nasekáme a podusíme na tuku s nakrájenými...
více o Brokolicová polévka
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu.
Na rozehřátém másle dozlatova opečeme plátky žampionů, přidáme kolečka cibule, kostičky mrkve a...
více o Pestrý těstovinový salát
Dáme si vařit rýži s curry kořením, bazalkou a provensálským kořením, nezapomeneme osolit. Vaříme cca 15 minut. Nakrájíme si kuřecí maso,...
více o Curry rizoto s kuřecím masem a rajčátky
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme jablka na kostičky, nasekané ořechy, fíky a rozinky namočené ve vlažné vodě.
Dusíme asi 5 minut, osolíme,...
více o Jablečné lasagne
Odvážíme si stejné množství cibule a česneku. Obojí oloupeme. Cibuli nasekáme na jemné kostičky, česnek na plátky.
Houby očistíme a necháme...
více o Rychlý houbový guláš
Uvařené a vychladlé těstoviny smícháme se zeleninou – okurky a papriky nakrájíme na kostičky, smícháme s tatarkou nebo smetanou a okořeníme....
více o Těstovinový salát s tuňákem
Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle nebo oleji, přidáme maso, česnek, sůl, pepř, nějaké koření (třeba grilovací) a sojovou omáčku (vše...
více o Snadné lasagne
Krevety oloupeme a vyndáme z hřbetu střívko. V hrnci svaříme bílé víno až na pětinu původního množství. Na pánev dáme na rozpálený olivový...
více o Krevety s omáčkou z bílého vína
Oškrábané brambory nakrájíme na malé kousíčky.
Brambory dáme vařit (uvaříme si je v hrnci zvlášť).
Na 1 lžíci oleje osmahneme najemno...
více o Bramborový rychloguláš
Žebra dáme do vroucí vody spolu s bobkovým listem, novým kořením, pepřem, solí a chilli papričkou.
Během toho připravíme marinádu.
Smícháme...
více o Pečená žebra
Těstoviny uvaříme dle návodu, propláchneme horkou vodou a necháme okapat. Brokolici rozebereme na malé růžičky a krátce podusíme v osolené...
více o Těstoviny s brokolicí a žampiony
Rajčata umyjeme, nakrájíme na kostičky či plátky a společně s nadrobno nakrájenou cibulí dáme do mísy. V hrníčku připravíme zálivku....
více o Rajčata s cibulí
Na rozpáleném slunečnicovém oleji, do kterého přidáme bobkový list a nové koření, osmažíme dosklovata na kostičky pokrájenou cibuli. Ke...
více o Thajská čočka se zeleninou
Vše smícháme v misce a necháme alespoň přes noc uležet. Můžeme přidat více ostré papriky a kari. Po odležení smažíme na pánvi v oleji....
více o Švejžužu
Cibuli očistíme a nakrájíme na půlkolečka. Ve vysokém hrnci zahřejeme olej, přidáme cibuli, opepříme a smažíme, až cibule změkne. Zaprášíme...
více o Cibulačka bílá
V míse smíchejte mouku se solí a máslem. Máslo zapracujte rukama do mouky, přidejte 50 ml vody a vypracujte těsto.
Formu na quiche o průměru...
více o Quiche lorraine
Makrelu rozebereme do misky a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájená vajíčka, majonézu, hořčici a zamícháme. Dochutíme...
více o Rybičková pomazánka z makrely
Masová směs: Cibuli si usmažíme na oleji. Přidáme orestovat kousky osoleného a opepřeného masa. Vmícháme plátky žampionů, papriku, česnek a...
více o Kuřecí (králičí) směs v nádivce
Žampiony necháme okapat a poté nakrájíme na proužky, stejně tak pokrájíme salám a vajíčka a vše dáme do mísy.
Cibuli nakrájíme na kostičky a...
více o Babiččin žampionový salát
Plecko a 2/3 bůčku zalijeme dostatečným množstvím vody, přidáme sůl, divoké koření a vaříme téměř doměkka. Maso musí zůstat růžové.
Zbylou 1...
více o Zavařovaná domácí paštika
Rýži podusíme do poloměkka. Necháme vychladnout. Potom ji smícháme s mletým masem, vejci, osolíme, opepříme a naplníme vyčištěné celé...
více o Plněná paprika II.
Med smícháme se šťávou z půlky citronu, nastrouháme třošku citronové kůry, 2 lžíce sojové omáčky a vše důkladně promícháme, aby se med...
více o Honzíkovo kuřecí s medem
Maso zakapeme citronem a necháme minimálně půl hodiny odležet. Osolíme, opepříme a zprudka ze všech stran opečeme na oleji. Olej scedíme,...
více o Kuřecí prsa na citronu
Kachničku jsem den předem nasolila, potřela pomádou (smícháme: lehce rozpuštěný med, šťávu z 1 pomeranče, špetku pepře a červené papriky,...
více o Kachna s medovo-pomerančovou pomádkou
Špenátová omáčka: na plátku Hery osmahneme ciibulku, přidáme rozkrájený mražený špenát (je dobré koupit již naporcovaný), opepříme, přidáme...
více o Gnocchi se špenátem a nivou
Žebírka nařežte na několik dílů, vložte do hrnce s vařící vodou a povařte 30 minut.
Pečicí plech vyložte alobalem, na ten rozložte osolená...
více o Vepřová žebírka Barbecue
Oloupeme si brambory a nakrájíme je na kostičky. Brokolici opláchneme a pokrájíme na menší růžičky.
V hrnci uvaříme brokolici a ve druhém...
více o Brokolicový krém za babku
Na mělký talíř rozložíme na větší kousky natrhaný hlávkový salát (hezky vypadá, když máme zelený i červený, popř. kadeřavý), hezčí kousky...
více o Alenčin rychlý skládaný salát
Fazolky uvaříme ve slané vodě a necháme okapat. Cibule nakrájíme na tenká kolečka a s osminkami na tvrdo uvařených vajec přidáme k fazolkám....
více o Míchaný cibulový salát
Žampiony očistíme a osmažíme je na oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku. Osolíme, přidáme česnek a nadrobno nakrájený rozmarýn....
více o Žampiony na másle
Na oleji osmahneme cibulku dozlatova. Mezitím smícháme v míse mleté maso s trochou vařené rýže a vejcem. Přidáme sůl, mletou papriku a pepř....
více o Plněné papriky s rajskou omáčkou
Uvedené množství je na 2 palačinky.
Do mléka dáme nastrouhanou Nivu, jemně pokrájenou nebo nastrouhanou šunku, vejce, mouku dle potřeby,...
více o Nivovo-šunkové palačinky