Cukr a droždí rozpustíme v mléce.
Žloutky, heru a sůl rozmícháme, utřeme a pak přidáme mouku a kvásek.
Do vypracovaného těsta nastrouháme...
více o Rychlé koláče
Cibuli nakrájíme nadrobno. Rozpustíme máslo, na kterém cibuli necháme zesklovatět. Cibule musí být hodně, aby byla polévka hustější....
více o Super cibulačka
Tvrdý sýr nastrouháme na tenké nudličky, stejně tak cibuli, trošku posolíme, přidáme vejce, polohrubou mouku a zamícháme.
Na rozpáleném...
více o Sýrové placičky k vínu
Pórek povaříme asi 5 minut v osolené vodě, necháme dobře okapat. Každý kousek obalíme v plátku šunky a skládáme těsně k sobě do vymazaného...
více o Zapékaný pórek
Vše smícháme, tvoříme malé karbanátky, které obalujeme v mouce a na mírném plameni smažíme.
V Tunisku se podávají přelité omáčkou z rajčat ...
více o Kefta – arabské karbanátky
Na olivovém oleji osmažíme cibuli a po chvíli přidáme jehněčí maso. Vložíme 500 g brambor, mrkev, celer a petržel. Podlijeme vodou, přidáme...
více o Kotlík albánský
Smícháme všechny suroviny dohromady, do výsledné marinády naložíme na 24 hodin kuřecí křídla. Poté je obalíme v hladké mouce a usmažíme do...
více o Křidýlka od číňana
Kolínka zbavíme kůže a hustě prošpikujeme stroužky česneku. Osolíme, opepříme. Potom každé kolínko zabalíme zvlášť do alobalu s bobkovým...
více o Zbojnické kolínko
Kuřecí prsa nakrájíme na kostky a obalíme v solamylu. Na pánvi na oleji orestujeme dozlatova, při restování osolíme, přidáme kari a steakové...
více o Asijské kuře
Maso opereme, zalijeme vodou a uvaříme.
Kysané zelí nakrájíme, přidáme kmín a na silném ohni uvaříme v otevřené nádobě doměkka.
Cibuli...
více o Mazurská zelňačka
Rohlíky natrháme a rozmočíme v mléce. Přidáme žloutky, promícháme a přidáme nakrájenou papriku, cibulku, žampiony, hrášek a na kousky...
více o Zeleninová nádivka
V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme mouku (asi 2 lžíce) a uděláme světlou jíšku. Zalijeme hrnkem studené vody, zamícháme, přidáme rajský...
více o Snadná a rychlá rajská omáčka
Mrkve ostrouháme a dáme celé nebo rozkrojené na půlky vařit v malém množství mírně osolené vody. Vaříme asi 10 až 15 minut, než mrkev mírně...
více o Opravdu dietní dušená mrkev – i pro děti
Maso omyjeme, zbavíme tučných kousků a šlach a nakrájíme na kousky.
Mezitím si v misce připravíme marinádu smícháním všech uvedených surovin...
více o Kuřecí čína
Mléko si ohřejeme v mikrovlnce, v misce do něj rozdrobíme droždí a pocukrujeme. Asi po 20 minutách přidáme vše ostatní a vymícháme hladké...
více o Kynuté těsto
Dobře omytá rajčata nakrájíme na půlky a naskládáme do sklenic. Do každé sklenice dáme 1 polévkovou lžíci cukru, 1/2 čajové lžičky soli, 1...
více o Zavařovaná rajčata
Na olivovém oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme maso a rozmačkaný česnek. Po zhnědnutí přidáme červené víno,...
více o Kejpíkovy lasagne
Olejem pomazané, osolené a opepřené maso položíme na plech a podlijeme vodou. Vložíme do trouby a pečeme na 200 stupňů. Občas otočíme. Až se...
více o Jarní steaky
Nakrájenou cibuli lehce orestujeme na polovině másla, zalijeme vývarem, ochutíme a přivedeme k varu. Do vroucího vývaru vsypeme hrášek,...
více o Hrášková polévka
Maso nakrájíme na nudličky a v misce zalijeme sójovou omáčkou. Pórek nakrájíme na delší nudličky. Na rozpáleném oleji opražíme maso, až se...
více o Hovězí kari na pórku
Chlazené kuřecí prso podélně rozkrojíme, vzniknou nám dva tenké řízky.
Řízečky naložíme do smetany s tymiánem a solí nejlépe na 5 hodin....
více o Marinovaná kuřecí prsa
Maso nakrájíme na plátky, které opečeme na oleji. Osolíme a opepříme. Polovinu masa z pánve (opečeného) vyjmeme do zapékací mísy a na...
více o Alfrédovy panenky
Kvásek: Do mísy nalijeme teplé mléko, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme půl kostky droždí (mléko nesmí být horké, jinak kvasinky zabije)....
více o Mazaneček
Z uvedených ingrediencí vytvoříme těsto a rozválíme na 3 mm plát. Protilehlé konce povytáhneme, pořádně palcem a ukazováčkem zmáčkneme a...
více o Svatební koláče vázané
Nejprve propláchnutou pohanku nasypeme do hrnce s osolenou vodou, přidáme lžíci olivového oleje a vaříme tak dlouho, až se nám začne tvořit...
více o Pohankový salát se sýrem a cuketou
Všechny ingredience zamícháme, dáme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Pečeme půl hodiny.
Oleje můžeme dát i méně, aby sekaná nebyla...
více o Sekaná z cukety
Listové těsto si rozválíme a křížením překrájíme na trojúhelníky.
Připravíme si maso, přidáme bylinky, česnek, strouhaný sýr a promícháme. Z...
více o Mleté v listovém těstě
Pokud použijeme fazolky čerstvé, nejdříve je 6–10 minut povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Mražené fazolky dáváme rovnou, nemusíme...
více o Zelené fazolky na tymiánu a česneku
Na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájené, osolené a opepřené maso, ke kterému přidáme hořčici, kterou též orestujeme. Potom přilijeme 2...
více o Topinky se srbskou směsí
Hlavy a skelet důkladně propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
Sebereme pěnu, která se vytvoří na hladině,...
více o Rybí polévka
Cibuli nakrájíme na klínky, hrušky na čtvrtky. Vyřízneme jádřince a společně vše opečeme na másle (nejlépe v takové nádobě, kterou lze...
více o Vepřové na hruškách
Smícháme všechny ingredience dohromady a dáme na 1 hodinu do chladničky.
Pak rozehřejeme na pánvi olej a po naběračkách dáváme palačinky....
více o Palačinky
Do osolené vody přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nové koření, předem namočené sušené houby, na kostičky nakrájené brambory a necháme...
více o Kyselá polévka
Na másle zpěním cibuli. Přidám mouku a nechám opražit.
Zaleju studenou vodou, podle toho, kolik chci polívky. Rozmíchám bez žmolků.
Přidám...
více o Rajská polívka
**Těstoviny:** uvaříme v osolené vodě dle návodu.
**Omáčka:** na oleji osmažíme cibuli, přidáme maso a nakrájené žampiony. Když maso zhnědně...
více o Skvělé boloňské špagety
Do pekárny postupně vložíme vodu, olej, ocet. Potom přidáme mouku, cukr, sůl, kmín a do středu vložíme sušené droždí.
Pokud pečeme chleba v...
více o Domácí chleba od mamky
Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s moukou, vejcem a solí.
Vše důkladně zpracujeme na tužší těsto, podle...
více o Knedlíky bramborové
Na rozpáleném oleji orestujeme propláchnutou a okapanou rýži. Až zbělá, vmícháme do ní kari, zalijeme vodou, osolíme, přikryjeme pokličkou a...
více o Blesková rýže kari podle Lidušky
Celý květák nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, přidáme k němu 4 žloutky, 4 lžíce mouky a 4 lžíce strouhanky, trochu soli a pepře....
více o Květákové placičky z nevařeného květáku
Čínské zelí očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Tofu nakrájíme na malé kousky a osmažíme do zlatova na olivovém oleji. Olivy rozpůlíme a...
více o Tofu salát
Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky. Uvaříme červenou řepu. Na oleji osmahneme veškerou zbývající kořenovou zeleninu, trvá to cca 15...
více o Boršč podle Mačingové
Víno svaříme s vodou, přidáme žampiony nakrájené na čvrtky (příp. osminky - podle velikosti) a necháme přejít varem. Okořeníme bazalkou,...
více o Kuřecí řízky se žampionovou omáčkou
Odleželého králíka protkneme proužky slaniny a mírně osolíme. Na pekáč dáme máslo, přidáme rozetřený nebo nastrouhaný česnek, osmahneme,...
více o peceny kralik na cesneku