Fazole nechat namočit přes noc.
Druhý den slít vodu, fazole přesypat do hrnce, zalít znovu (3 cm nad), a přivést k varu. Na mírném plameni...
více o Domácí pečené fazole
1. Uzené maso dáme vařit do vody, asi po půl hodině přidáme nakrájené kysané zelí, houby, švestky, bobkový list a pepř. Vaříme 45 minut....
více o Kapustnice
Zelí vymačkáme, šťávu uchováme a pokrájíme. Cibuli krájíme nadrobno, špek na kostičky.
Rozehřejeme sádlo a špek, opečeme na něm cibuli,...
více o Plněné bramborové knedlíky se zelím
Uzené maso, rajče a žampiony nakrájíme na kostičky. To vše orestujeme na másle. Do této směsi přidáme potřebné množství špaget, vše...
více o Špagety „Románo“
Mouku promícháme na vále se solí, přidáme pokrájené máslo, škvarky, vejce a lžičku octa. Přilijeme postupně asi 100 ml studené vody a...
více o Slaný koláč se zelím
Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme ho.
Těsto rozdělíme na dva díly, každý...
více o Závin s kysaným zelím
Rohlíky natrháme a rozmočíme v mléce. Přidáme žloutky, promícháme a přidáme nakrájenou papriku, cibulku, žampiony, hrášek a na kousky...
více o Zeleninová nádivka
Uvařené brambory, česnek, sýr a uzené maso (nebo uzeninu) nastrouháme (prolisujeme, pomeleme, rozmixujeme) a dáme do mísy. Přidáme vejce,...
více o Bramborové klobásy
Cibule oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do pekáčku.
Přidáme uzené maso pokrájené na kostky a společně dáme péct do trouby.
Asi po 15...
více o Holeček
1 V rendlíku rozehřejte sádlo a opečte na něm cibuli a uzené. Přidejte kysané zelí, posypte kmínem, podlijte trochou vody a 10 minut poduste...
více o Pečený bramborák se zelím a uzeným
Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente. Mezitím si vymažeme pekáček sádlem a nakrájíme uzené či salám na kostičky. Kostičky nakrájeného...
více o Šunkofleky
Halušky připravíme tak, že nastrouháme syrové brambory (polovinu najemno a druhou polovinu hruběji), přidáme vejce, sůl a mouku. Promícháme,...
více o Halušky podle Martinky
Do kotlet uděláme kapsu a naplníme nádivkou, uzavřeme párátky, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji. Do kastrolu vlijeme výpek, dáme...
více o Plněné kotlety na smetaně
Pohanku přelijeme horkou vodou a necháme 15 minut odstát.
Na oleji osmahneme na kostičky nakrájené uzené maso, nakrájenou cibuli a drcený...
více o Kontrabáš
Kysané zelí dáme do hrnce vařit spolu s nakrájeným uzeným žebrem a kořením. Pokud je kysané zelí velmi kyselé, tak ho část propláchneme pod...
více o Vánoční kysané zelí
Oloupeme mrkev a pokrájíme ji na kolečka. V kastrolu si na rozehřáté máslo dáme mrkev, kterou zalijeme troškou vody, osolíme a dusíme pod...
více o Uzené na cibuli s dušenou mrkví
Na sádle osmahneme cibuli, přidáme kysané zelí, lžíci cukru a pár minut podusíme. Přihodíme oloupané a na plátky nakrájené jablko, pár zrnek...
více o Šukrut
Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme. Zároveň uvaříme také těstoviny.
Na pánvi si zlehka osmahneme uzené nakrájené na kostky, přidáme...
více o Těstovinový mišmaš
Základem toho receptu je sádlo, díky kterému je jídlo opravdu velmi chutné.
Flíčky uvaříme, scedíme a horké je smícháme se lžící sádla, aby...
více o Šunkofleky
Do vroucí osolené vody s kořením – celý pepř, nové koření, bobkový list – vložíme veškeré maso a necháme uvařit do poloměka. Poté přidáme...
více o Pravý bořšč od babičky z Ukrajiny
Kroupy propláchneme a přes noc namočíme ve studené vodě. Druhý den uvaříme (já je dělám v troubě se lžící sádla asi 45 minut).
Z hlávky zelí...
více o Plněné zelné listy
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme.
Kroupy si uvaříme zvlášť ve slané vodě doměkka...
více o Uzená polévka s kroupami
Veku rozkrájíme na kostičky.
Zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky a necháme odležet.
Vepřové maso uvaříme, zvlášť uvaříme i uzené...
více o Jarní velikonoční nádivka
Napřed si fazole namočíme přes noc a druhý den je povaříme 20 minut v papiňáku společně s uzeným, feferonkou, půlkou cibule, bobkovým listem...
více o Fazolačka aneb žádný hněv a žádná rvačka
Uzené maso zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Na oleji orestujeme nastrouhaný celer a na kostky nakrájené brambory, osolíme, opepříme,...
více o Čočková polévka s uzeným masem
Oloupeme a nastrouháme syrové brambory a česnek. Přidáme mouku, vejce, sůl, pepř, majoránku a uzeninu nakrájenou na drobné kostky. Pořádně...
více o Bramborák s uzeninou
Připravíme si dostatečně velký kus alobalu, nejlépe dvojitý nebo ten silnější (na grilování). Bramborové hranolky (ne ty předsmažené) dáme...
více o Maďarské Geri v alobalu
Uděláme si klasické palačinky. Zelí uvaříme, přidáme na kostičky nakrájené uzené a nasekané houby (podušené). Palačinky naplníme touto směsí...
více o Palačinky se zelím a uzeným
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme vlažným mlékem a pěkně je v něm rozmačkáme.
Nameleme si vařené uzené a nakrájíme pažitku. Do vzniklé...
více o Nádivka z uzeného masa
V trošce oleje osmahneme cibulku, do ní přidáme půlku houbového masoxu, kapku soli, najemno nastrouhané brambory, zasmažíme a zasypeme...
více o Bramborová polévka s houbami a uzeninou
Cuketu oloupeme a nastrouháme. Nastrouhanou cuketu posolíme a necháme jí vyloučit vodu.
Poté cuketu vymačkáme, aby v ní bylo co nejméně vody...
více o Cuketové placičky se sýrem
Kotlety nařízneme až ke kosti, lehce naklepeme. Vnitřek kapsy lehce osolíme a opepříme. Vnitřek vyložíme plátkem eidamu. Nadrobíme nivu,...
více o Kotlety plněné sýrem
Maso nakrájíme na plátky asi 0,5–0,75 cm silné, hojně potřeme rozetřeným česnekem, obalíme jako klasický řízek v trojobalu a smažíme....
více o Židovské řízky
Ingredience na těsto smícháme a propracujeme do vláčné konzistence. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici.
Mezitím si...
více o Sýrové prasečí čumáčky
Vodu s uzenými žebry osolíme, přidáme 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a rozlámané, předem namočené houby, chvíli vaříme. Na tuku...
více o Znamenitá bramborová polévka
Vypracujeme klasické tvarohové těsto a necháme odpočinout v ledničce (můžeme i rozválet a složit, těsto je pak lépe vypracované). Uzené maso...
více o Tvarohové pečivo se šunkou
Sýr a majonézu dobře vymícháme, přidáme mleté maso nebo salám, nastrouhanou mrkev, křen, sůl a cukr. Podáváme na opečených houskách....
více o Křenová pomazánka s uzeným masem
Na trošce oleje opražíme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, trochu podlijeme a dusíme doměkka. Umyté kroupy opražíme na...
více o Sedlácké kroupy