Brambory a houby dáme vařit do osolené a kmínované vody. Když jsou brambory měkké, zalijeme je smetanou s rozkvedlanou moukou a povaříme....
více o Kulajda
Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, kmín a vše důkladně promícháme. V trošce vlažné vody odebrané z 6 dcl rozmícháme kvasnice. Do zbytku...
více o Domácí chléb
Do misky nasypeme mouku, osolíme, přidáme žloutek, vodu, olej a promícháme. Až se všechno spojí, vysypeme na vál a rukama zpracujeme na...
více o Těsto na slaný koláč
V mléce rozkvedláme mouku, cukr, máslo a vše vaříme 3 minuty. Přidáme ořechová jádra nakrájená na nudličky a propláchnuté rozinky.
Po...
více o Marokánky Petra
Kuličky arónie otrháme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly právě ponořeny.
Vaříme, přidáme omytý a pokrájený citron (bez pecek),...
více o Likér z arónie
Těsto: Třeme žloutky, cukr a vanilkový cukr do pěny. Pak přidáme vodu a mouky, nakonec sníh z bílků. Dáme na velký vymazaný a vysypaný plech...
více o Jahodový dort
Nejprve opláchneme čínské zelí a rajčata. Čínské zelí pokrájíme na menší proužky, rajčata na kostičky. Přidáme plechovku s kukuřicí. Vše...
více o Salát s čínským zelím
Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Smetanu ušleháme a obě hmoty spojíme. Vařený brambor po zchladnutí nastrouháme na...
více o Maková dobrota s citronovou polevou
Naloženou kořenovou zeleninu dáme do mísy, přidáme nakrájený celer, mrkev, petržel, cibuli a zalijeme vodou. Lehce promícháme a do směsi...
více o Dobrá svíčková
Do mísy prosijeme odvážené množství cukru a mléka, promícháme a přesypeme do pekárny. Přidáme med, sirup, aroma, vodu a pekárnu pustíme na...
více o Falešná marcipánová hmota
Do vroucí vody zavaříme kávu, stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Do skleněného poháru dáme kopeček vanilkové zmrzliny, přelijeme...
více o Mražená káva
Jablka nastrouháme a smícháme s vanilkovým cukrem. Plech vyložíme alobalem a rozetřeme jablkovou náplň. Žloutky vymícháme s cukrem a vodou...
více o Jablkový krémeš
Zaděláme kynuté těsto. Rozdělíme na dva díly. Vyválíme do kruhu, nakrájíme na osminy, potřeme lehce olejem, grilovacím koření a zamotáme....
více o Anglické rohlíky
Z kila hladké mouky, 1 dcl olivového oleje, 2 lžiček soli, 30 g kvasnic a vody vytvoříme těsto. Klasika kynuté těsto, jen poněkud tužší. S...
více o Pizza (těsto lze i zamrazit)
Z bílků a pár zrnek soli (nebo kapky citronové šťávy) ušleháme hustý sníh. (Nejprve se šlehá na pomalou rychlost, která se postupně zvyšuje)...
více o Sníh do kremrolí
Vejce s cukrem vyšleháme doběla (šleháme tak dlouho, až hmota téměř zbělá). Opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem a postupně přidáváme...
více o Blesková třešňová bublanina
1. Uzené maso dáme vařit do vody, asi po půl hodině přidáme nakrájené kysané zelí, houby, švestky, bobkový list a pepř. Vaříme 45 minut....
více o Kapustnice
Do velké mísy zaděláme těsto na korpus. Smícháme všechny ingredience na korpus a budeme je šlehat do té doby, dokud nebude hmota naprosto...
více o Domácí želatinový koláč
Spodní vrstva: Smícháme všechny ingredience a rozválíme na vymazaný a vysypaný plech.
Lze rozválet malým válečkem nebo sklenicí obalenou v...
více o Super letní tvarohový koláč s ovocem
Květy bezu omyjeme a zbavíme velkých stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut v litru vody....
více o Med z květů černého bezu
Ušleháme poctivě dohladka cukr, žloutky, olej, vodu – ručním šlehačem cca 5 minut. Smícháme mouku s práškem do pečiva (aby se netvořily...
více o Bublanina – tutovka
Smícháme krupici, cukr, jogurt, olej, kokos a prášek do pečiva. Necháme půl hodiny odpočinout. Mezitím si připravíme cukrový sirup. Nožem...
více o Basbousa
Roláda: Ušleháme zvlášť bílky – doporučuji se špetkou soli (jsou tužší). V další míse ušleháme žloutky s vodou, přidáme cukr a šleháme do...
více o Šarlota aneb roládkový dort
Suroviny na tmavé těsto smícháme a vyválíme placku, kterou vložíme na vymazaný a vysypaný plech. Na ni dáme náplň z tvarohu, mléka, vanilky...
více o Tvarohové řezy trojbarevné
Sypké přísady prosijeme, smícháme a přidáme rozehřátý tuk s medem a rumem. Během zpracování přiléváme podle potřeby vodu (opatrně, hmota...
více o Marcipán ze sušeného mléka
Omyjeme, očistíme papriky a odkrojíme u stopky.
Cibuli nakrájíme nadrobno, necháme na oleji zesklovatět. Rohlíky, lépe starší, roztrháme na...
více o Babiččiny papriky v rajské
V hrnci přivedeme litr vody k varu a osolíme. V menším hrnci povaříme kostku bujónu v asi 250 ml vody. Brambory nakrájíme na kostičky. Houby...
více o Jihočeská kulajda
Brambory uvaříme s vegetou.
Vedle ve vodě svaříme nálev z divokého koření a přilijeme ho k bramborám.
Přidáme šlehačku a zahustíme moukou...
více o Kulajda Bílá Jindřiška
Jak na jednoduchou, rychlou a hlavně levnou polévku? Láďa Hruška to pro nás zas vymyslel!
Předvaříme si vodu v rychlovarné konvici a...
více o Chlebová polévka dle Ládi Hrušky
Žloutky, cukr, vodu ušleháme, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh. Pečeme ve formě s vyšším okrajem,...
více o Žravé řezy
Z přísad zpracujeme na vále v těsto, při propracování můžeme trochu podsypat hladkou moukou. Těsto necháme asi hodinu odležet a připravíme...
více o Přehnutý jablkový koláč
Spojíme mouku s tukem, vejcem a vodou v tuhé těsto, které rozválíme na plát a vykrajujeme kolečka. Z cukru utřeného s vejcem a mletými...
více o Bačkorky
Žloutky vymícháme s 300 g cukru, přidáme olej, vodu, mouku, prášek do pečiva a sníh. Zvlášť promícháme mák se 150 g cukru, k této směsi...
více o Obrácený makový jablečník
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, posypeme paprikou, zalijeme vodou a přidáme nakrájené brambory. Zahustíme moukou, přidáme nakrájený...
více o Bramborový guláš
Krkovici vložíme do zapékací mísy, pekáčku s víkem či remosky. Osolíme, opepříme, ze všech stran pomažeme česnekem, zasypeme bazalkou,...
více o Pečená krkovice v česnekové krustě
Mouku smícháme s vodou a droždím, přidáme sůl, trochu oleje a vytvoříme těsto. Z těsta uděláme cca 150 g bochánky a necháme je odpočinout....
více o Domácí pizza narychlo
Z mouky, vajec, brambor a vody vypracujeme těsto, necháme odpočinout.
Těsto vyválíme na 3–5 mm a vykrajujeme kolečka 6–7 cm. Lžičkou...
více o Povidlové taštičky
Nakrájíme rajčata na velké kostky a přidáme do misky.
Cibuli nakrájíme na malé kostičky a přidáme do misky.
Nalijeme ocet s vodou, osolíme a...
více o Rajčatový salát
Ušleháme piškotové těsto a upečeme 2 piškoty. Po vychladnutí potřeme spodní korpus meruňkovou marmeládou a přikryjeme druhým korpusem, který...
více o Čajové řezy od Lídy
Buľvy repy nakrájame na veľmi tenké plátky. V kastróliku zmiešame ocot s cukrom a vodou a spoločne privedieme k varu. Potom do kastróliku...
více o Carpaccio z červenej repy
Žlutý nebo zelený hrách namočíme před použitím na dvě hodiny do vody. Potom jej v té samé vodě uvaříme doměkka, prolisujeme a rozředíme...
více o Hrachová polévka
Těsto na makovník připravíme dle návodu na obalu.
Na druhé těsto si do mísy vložíme 3 žloutky, odvážený krupicový cukr, vanilkový cukr, olej...
více o DUO řezy
Upečeme korpus a po upečení druhou stranou vařečky uděláme místy do piškotu důlky. Připravíme si polevu a nalijeme na korpus....
více o Šťouchaná buchta
Maso a cibuli nakrájíme, ostatní suroviny smícháme a řádně promícháme (masoxy rozpustíme v malém hrníčku a pak dolijeme do jednoho litru...
více o Guláš bez míchání
Čerstvou brokolici si očistíme a odkrájíme košťály. Na sporák dáme hrnec s vodou, přidáme sůl a 2 lžičky oleje. Dáme vařit brokolici cca na...
více o Brokolicovo-nivová omáčka
Důležité je mouku na vál prosít, aby byla provzdušněná. Pak skoro zmrzlé máslo nastrouháme do důlku v mouce, lehce osolíme, přidáme 3 PL...
více o Listové těsto – rychlé
Utřeme vejce s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, kakao, vodu a mouku s práškem do pečiva. Vše promícháme a lijeme na vymazaný a moukou...
více o Litá buchta