Naloženou kořenovou zeleninu dáme do mísy, přidáme nakrájený celer, mrkev, petržel, cibuli a zalijeme vodou. Lehce promícháme a do směsi...
více o Dobrá svíčková
Zelí vymačkáme, šťávu uchováme a pokrájíme. Cibuli krájíme nadrobno, špek na kostičky.
Rozehřejeme sádlo a špek, opečeme na něm cibuli,...
více o Plněné bramborové knedlíky se zelím
Brokolici rozebereme na růžičky dáme do hrnce a zalijeme vodou asi 1 litr, mírně osolíme a vaříme 10 min. Ihned vše rozmixujeme, přidáme...
více o Dobrá a rychlá brokolicová polévka
Čočku propereme, dáme do hrnce s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, přidáme bobkový list, zalijeme vodou (vývarem) a dáme vařit. Asi po...
více o Čočková polévka s klobásou
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na oleji ve velkém hrnci. Na cibulový základ nasypeme na kostky nakrájené maso a necháme zatáhnout....
více o Jednoduchý segedín
Penne rigate uvaříme v osolené vodě podle návodu. Cuketu nakrájíme na plátky a širší nudličky, brokolici rozdrobíme nebo okrájíme na drobné...
více o Penne rigate se zeleninou a kuřecím
Do hrnce vložíme kousek másla a nakrájenou cibulku. Asi po dvou minutách, kdy cibulka zesklovatí, přidáme šest lžiček cukru, pět kuliček...
více o Rajská omáčka z džusu
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo. Přidáme nakrájený pórek a necháme 3 minuty podusit. Přidáme mrkev, med, chilli papričky, bobkový list a...
více o Mrkvová polévka s medem
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme nastrouhanou mrkev a pokrájený pórek. Vše pak posypeme moukou a necháme ještě krátce opražit....
více o Bramborovo-pórková polévka
Na pánvi na másle mírně osmažíme na kolečka nakrájený pórek a na kostičky nakrájenou šunku. Zalijeme 1,5 l již vroucí vody a přidáme bujón....
více o Česnečka se šunkou a sýrem
Na oleji osmahneme dozlatova cibulku, přidáme česnek a rozebrané růžičky brokolice. Zalijeme litrem vody, dáme kostku zeleninového vývaru,...
více o Brokolicová polévka
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou nebo nakrájenou kořenovou zeleninu s kořením a...
více o Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně
Uvaříme těstoviny. Vymažeme pekáč lžičkou olivového oleje. Uvařené těstoviny dáme do pekáče, přidáme kukuřici (malá plechovka), na drobnější...
více o Zapečené těstoviny s tuňákem
Možná se to nezdá, ale rizoto je opravdu chutné. Zeleninu vložíme na rozpálenou teflonovou pánev – bez tuku! Když začne syčet, pokapeme ji...
více o Neškodné rizoto
Brokolici si uvaříme doměkka se solí a pepřem ve vodě. Kolik vody, tolik polévky. Než brokolice změkne, přidáme zeleninový bujón. Povaříme...
více o Brokolicová polévka se smetanou
Osmahneme cibuli, vložíme na nudličky nakrájená játra a necháme smažit 15 minut na středním ohni. Poté vložíme zeleninu, trochu vody a pod...
více o Kuřecí játra se zeleninou
Vločky přes noc namočíme. Druhý den přidáme zeleninu uvařenou v zeleninovém vývaru a ostatní přísady. Zpracujeme a tvoříme karbanátky, které...
více o Karbanátky z ovesných vloček
Uvaříme rýži v osolené vodě – pozor, nerozvařit.
Mezitím na pánvi a olivovém oleji začneme dusit zmraženou čínskou zeleninu, kterou...
více o Královské lehké rizoto
Během přípravy omáčky si uvaříme rýži ve vodě se solí, hřebíčkem a kurkumou.
Nakrájíme cibulku a necháme ji v hrnci zpěnit. Mezitím si...
více o Kari omáčka se zeleninou a surimi
Oloupanou a nahrubo nakrájenou mrkev, celer a cibuli s dýni vaříme v co nejmenším množství vody. Když je vše uvařeno doměkka, vodu slijeme a...
více o Smetanová dýňová polévka
Maso odblaníme a nakrájíme na menší kousky,které osolíme,opepříme a obalíme v hladké mouce. Poté maso osmahneme do hněda na rozehřátém sádle...
více o Dušená hovězí kližka
Na másle zpěníme cibulku, přidáme najemno nakrájenou slaninu a klobásku a orestujeme. Až se pěkně rozvoní, zalijeme vývarem (cca 1 litrem),...
více o Zelňačka
Vývar přivedeme k varu. Mezitím očistíme a opláchneme mrkve. Pak je rozkrájíme na kostky či kolečka, přidáme do polévky a vaříme asi 10...
více o Nudlová polévka s mrkví
Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, česnek a párky, přisypeme scezený a proplachnutý hrášek, zalijeme horkou vodou, přidáme 1 kostku...
více o Rychlá hrášková polévka
Na másle a oleji osmažíme cibulku a přidáme rýži. Potom přidáme kůru, šťávu, vodu a kostky bujonu. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut....
více o Tuňákový pilaf
Na troše oleje necháme za stálého míchání rozpustit kvasnice. Přidáme k nim lžíci strouhanky a jedno vejce a za stálého míchání vytvoříme...
více o Kvasnicová polévka se zeleninou
Brambory nakrájené na drobné kostičky vaříme zalité půllitrem vody se solí a kořením (nové koření předem podrtíme) doměkka. Zatím opečeme na...
více o Bramborová omáčka s klobásou
Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji orestujeme dozlatova. K hotové cibuli přilijeme zeleninový vývar, přidáme tavený sýr a dobře promícháme...
více o Česnekovo-sýrová krémová polévka
Dýni očistíme a nakrájíme na kostičky asi 3 cm velké. Osmažíme na másle, zalijeme mlékem a zeleninovým vývarem z bujonů. Necháme povařit,...
více o Dýňová polévka
Oloupeme si brambory a nakrájíme je na kostičky. Brokolici opláchneme a pokrájíme na menší růžičky.
V hrnci uvaříme brokolici a ve druhém...
více o Brokolicový krém za babku
Vařené růžičky květáku promícháme s jemně nakrájenou cibulí (může být předem osmažená na másle). Ochutíme kmínem, provensálským kořením a...
více o Zapečený květák s nivou
Cizrnu namočte do vody, druhý den vodu slijte a luštěninu propláchněte, zalijte horkou vodou a vařte asi 30 minuz.
Na pánvi krátce osmahněte...
více o Cizrna z ostrovů
Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací mísu vymažte máslem a vytřete česnekem. Do mísy naklaďte ve vrstvách brambory a pórek, každou vrstvu...
více o Gratinované brambory
Přebrané fazole propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme několik hodin nabobtnat. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji a...
více o Pikantní fazolová polévka
Na másle dorůžova osmažíme celer s mrkví, přidáme propláchnutou čočku (nemusíme ji předem namáčet), zalijeme vývarem a dáme vařit. Zhruba po...
více o Čočková polévka s párky
Plátky toastu si položíme na plech vyložený papírem na pečení a posypeme sýrem. Pečeme na 200 stupňů dozlatova.
Cibuli orestujeme na oleji,...
více o Francouzská cibulačka IV.
Nudle uvaříme v osolené vodě se lžící oleje. Uvařené scedíme, osmažíme na oleji a dáme do tepla. Zpěníme cibuli a pórek nakrájený na kolečka...
více o Smažené nudle na čínský způsob
Cibuli zpěníme na tuku, přidáme sladkou (pálivou) papriku, kmín, maso na kostičky a podlijeme vodou. Přidáme bujón, pepř, libeček, kečup dle...
více o Vepřové námořnické maso
Penne rigate uvaříme v osolené vodě podle návodu. Cuketu nakrájíme na plátky a širší nudličky, brokolici rozdrobíme nebo okrájíme na drobné...
více o Boží penne rigate
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme najemno nastrouhanou mrkev, petržel (od obojího cca stejné množství jako cibule) a podusíme. Přidáme...
více o Jednoduchá rajská polévka
Maso nakrájíme na nudličky, cibuli najemno nasekáme. Pomeranč oloupeme i s blankou a nakrájíme na plátky. Na oleji opečeme maso, přidáme...
více o Ovocné krůtí maso na kari
V hrnci na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev.
Zalijeme vodou a přidáme nakrájené brambory (stačí jeden větší).
Dále přidáme...
více o Zeleninová polévka s drobením
Na oleji opražíme nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený celer, mrkev a kedlubnu, na čtvrtky nakrájené brambory a opékáme 5 minut....
více o Zeleninové ragú s hořčičnou omáčkou
Špagety vložíme do vroucí osolené vody s trochou oleje. Podle druhu vaříme cca 12 minut. Mezitím si připravíme do misky smetanu, žloutek a...
více o Spaghetti Carbonara
Vepřové maso podélně nařízneme, ale zcela neprořízneme. Zevnitř i zvenku osolíme a opepříme. Uvnitř maso potřeme asi 2 lžičkami hořčice a...
více o Vepřové maso s hořčičnou omáčkou
Do litru vody přidáme půlku bujónu, nakrájený brambor na malé kostičky a nadrobno nasekané květákové růžičky. Vše dáme vařit. Přidáme...
více o Rychlá květáková polévka
V hrnci zpěníme na lžíci másla a lžíci oleje cibuli, mrkev a česnek, přidáme dýni a ještě krátce opékáme. Zalijeme vodou, šťávou z pomeranče...
více o Dýňová polévka
Sójove kostky naložíme do zeleninového vývaru a nálevu z okurek. Osolíme, přidáme lžíci hořčice a na lžičku papriky. Další den na oleji...
více o Znojemská sója