Ájenčina šumavská kulajda

2.67

hodnoceno: 3
Příprava: 45 minut
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 4
      ks brambory střední
    • sůl
    • 2
      l voda 2–2,5 l
    • 5
      ks vejce 4–5
    • 2
      kostka masox slepičí nebo zeleninový (nebo lžíce vegety)
    • 250
      ml šlehačka
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      ks bobkový list
    • 4
      ks nové koření kuličky
    • 300
      g houby 200–300 g zavařených nakyselo (samozřejmě můžeme dát čerstvé, musíme ale na závěr více okyselit)
    • ocet

Postup přípravy receptu

  • Do třílitrového hrnce dáme vařit vodu, přidáme nové koření, bobkový list, pepř, špetku soli, bujóny a na kostičky nakrájené brambory. Asi po 5–7 minutách přidáme zavařené houby i s nálevem (máme-li houby čerstvé, dáme je nakrájené na kostičky vařit zároveň s bramborami, asi tak 400 g) a převaříme. Přidáme asi 1 lžíci octu (máme-li čerstvé houby, alespoň 2 lžíce) a necháme 1–2 minuty vařit. Potom nalijeme šlehačku (nejdříve tak 1/3, řádně promícháme a teprve poté dolijeme zbytek). Opět převaříme.
  • Ochutnáme a dosolíme či dokyselíme.
  • Vaříme-li polévku z čerstvých hub, je potřeba solit i kyselit více, houby hodně pojmou. Polévku odstavíme z ohně a vyklepneme do ní na různá místa celá vejce. Necháme asi 10 minut stát a podáváme. Žloutky by měly zůstat poloměkké.
  • Tato kulajda se nezahušťuje, je bez kopru, ale je rychlá a dá se jíst i studená.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: