Nejprve dáme rozinky namočit do trochy rumu. V míse dobře promíchame mléko, veškeré žloutky, trochu soli, cukr a mouku. Z bíku (se špetkou soli) vyšleháme sníh, který spolu se šlehačkou opatrně vmícháme. Přidáme rozinky (již bez rumu), ještě jednou opatrně promícháme. Ve velké těžké pánvi (nejlépe s nepřilnávým povrchem) rozpustíme 30 g másla a přidáme polovinu těsta. Z obou stran opečeme dozlatova, poté ještě na pánvi dvěma vidličkami roztrháme na malé kousky, chvilku dopekáme rozdělíme na dva talíře. Stejně postupujeme s druhou půlkou těsta (a másla). Nakonec všechny 4 porce posypeme vanilkovým a moučkovým cukrem. Lze podávat s brusinkami či s jiným kompotem.
Povídá se, že rakouský Kaiserschmarrn vznikl, když císař František Jozef I. na jednom ze svých výletů za lovem přespal v oblasti Salzkammergut a obdržel jako pokrm typicky dřevorubecký pokrm "Holzfällerschmarren", který byl ale na jeho počest zjemněn dobrými ingrediencemi jako mlékem, rozinkami a vejci. Jiná legenda říká, že císař byl nadšenec palačinek a když je kuchař omylem udělal moc tlusté, tak je obdržel personál, jelikož by byl nesmysl, to naservírovat císaři (hovorově: "A Schmarrn des dem Kaiser zu servieren").
V dnešní době se Kaiserschmarrn hodí jako desert či příloha, avšak může být i hlavním pokrmem.
Všechny suroviny zamícháme, já se s tím nijak nepárám, tvaroh nechá hrudky, ale to jsem vůbec neřešila. A pak smažíme…
více o Vynikající tvarohové lívance
Mouku, heru a smetanu zpracujeme v těsto, které dáme do lednice aspoň na hodinu odležet. Potom válíme placky z kterých…
více o Suprové jednoduché kremrole
Všechnu zeleninu si omyjeme a nakrájíme.
Nakrájenou zeleninu si rozdělíme do 5-ti misek a můžeme podávat samotné či s…
více o Zeleninový salát Barevňák
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme a položíme do formy vyložené pečícím papírem. Těsto jemně…
více o Slaný koláč se sýrem Cottage