g
créme fraiche
na domácí výrobu: 200 ml smetany ke šlehání a 2 lžíce podmáslí
olej
na smažení a dušení
Na těsto
máslo
0,5
lžička
sůl
1
lžíce
rostlinný olej
200
ml
mléko
0,8
kostka
droždí
400
g
mouka
Postup přípravy receptu
Kdo si chce crème fraîche vyrobit podomácku, musí začít následujícím krokem den dopředu: do kelímku šlehačky přidáme 2 lžíce podmáslí, zamícháme a necháme stát alespoň 24 hodin na teplém místě (pokojová teplota). Poté máme v kelímku crème fraîche.
Droždí rozdrolíme a rozpustíme ve vlažném mléce, řádně promícháme. Do velké mísy dáme 2/3 uvedeného množství mouky, přidáme směs mléka a droždí a řádným promícháním si vyrobíme omládek, který necháme 15 minut odpočívat. Mísu přitom máme přikrytou utěrkou. V mezičase můžeme začít loupat cibuli a krájet ji na kolečka, slaninu nakrájíme na kostičky. K omládku pak přidáme zbytek mouky, lžíci oleje a 1/2 lžičky soli. Řádně prohněteme, opět přikryjeme a necháme kynout 15 minut. Mezitím dáme (na kousku másla a oleji) na 20 minut podusit veškerou na kolečka nakrájenou cibuli (ve velké pánvi s vysokým okrajem nebo v hrnci), občas promícháme. Zvlášť na menší pánvičce osmahneme rovněž na směsi oleje a másla dozlatova kostičky slaniny.
Troubu dáme předehřát na 220 °C (spodní a horní ohřev). Hluboký hranatý plech mírně vymažeme kouskem másla a na pomoučeném vále natenko vyválíme vykynuté těsto, které vzápětí dáme na plech. Těsto by mělo po stranách mít asi 2 cm vysoké okraje. V míse řádně smícháme vajíčka, crème fraîche a zakysanou smetanu. Řádně ochutíme solí a pepřem, trochou mletého kmínu a přistrouháme trošku muškátového oříšku. Poté vmícháme podušenou cibuli a osmahnutou slaninu. Tuto směs vyklopíme na těsto v plechu a rovnoměrně rozetřeme. V předehřáté troubě pak pečeme 45–60 minut uprostřed a ke konci přesuneme na vrchní drážku. Cibulový koláč je hotový, když má zlatavý povrch. Podáváme jej vlažný nejlépe společně se skleničkou burčáku.
Tento pokrm se těší velké oblibě ve vinařských regionech Alsaska, Lotrinska a Německa. Podává se zejména v burčákové sezoně, jelikož se chutě burčáku a cibulového koláče perfektně doplňují.
Droždí s cukrem rozmícháme ve vlahém mléce a nalijeme do mouky s rozpuštěným máslem a troškou soli a vypracujeme těsto,…
více o Cibulový koláč – Zwiebelkuchen