Alsaský jablečný koláč

3.18

hodnoceno: 17
Příprava: 50 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 125
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 250
      g hladká mouka
    • 3
      ks vejce
    • 50
      ml mléko
    • 100
      ml smetana ke šlehání
    • 1
      ks citronová šťáva
    • 1
      ks vanilkové aroma
    • 1
      kg jablka kyselejší jablka jsou do koláče lepší
    • 125
      g cukr

Postup přípravy receptu

  • Mouku nasypeme do mísy, přidáme jedno vejce a promícháme. Dále přidáme změklé máslo, 25 g cukru, sůl a vypracujeme hladké těsto. Nedrží-li těsto u sebe, přidáme pár lžic vody. Poté necháme 30 minut odpočinout.
  • Mezitím oloupeme jablka, nakrajíme je na libovolně tlusté plátky (ideálně 0,5–1 cm) a ihned je pokapeme šťávou z citronu. Troubu zahřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Z těsta vyválíme placku a vytvoříme asi 3 centimetry vysoký okraj. Těsto několikrát propíchneme vidličkou.
  • Jablka rozložíme na těsto a posypeme 25 gramy cukru. Koláč pečeme asi 30 minut (záleží na výkonu trouby). Mezitím našleháme zbylá vejce (lepší je šlehat zvlášť bílky i žloutky). Přidáme k nim cukr a šleháme do pěny. Pak přidáme mléko, smetanu a vanilkové aroma.
  • Po 30 minutách vyjmeme koláč z trouby, nalijeme na něj polevu a v troubě ji necháme ztuhnout (na povrchu bude krásně zlatá). Hotový koláč necháme vychladnout a pak můžeme ozdobit například šlehačkou.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: