Mouku nasypeme do mísy, přidáme jedno vejce a promícháme. Dále přidáme změklé máslo, 25 g cukru, sůl a vypracujeme hladké těsto. Nedrží-li těsto u sebe, přidáme pár lžic vody. Poté necháme 30 minut odpočinout.
Mezitím oloupeme jablka, nakrajíme je na libovolně tlusté plátky (ideálně 0,5–1 cm) a ihned je pokapeme šťávou z citronu. Troubu zahřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Z těsta vyválíme placku a vytvoříme asi 3 centimetry vysoký okraj. Těsto několikrát propíchneme vidličkou.
Jablka rozložíme na těsto a posypeme 25 gramy cukru. Koláč pečeme asi 30 minut (záleží na výkonu trouby). Mezitím našleháme zbylá vejce (lepší je šlehat zvlášť bílky i žloutky). Přidáme k nim cukr a šleháme do pěny. Pak přidáme mléko, smetanu a vanilkové aroma.
Po 30 minutách vyjmeme koláč z trouby, nalijeme na něj polevu a v troubě ji necháme ztuhnout (na povrchu bude krásně zlatá). Hotový koláč necháme vychladnout a pak můžeme ozdobit například šlehačkou.
kralika rozsekame na porce. Doprostred pekace polozime kachnu okolo nasklademe porce kralika, pridame nakrajenou cibuli…
více o Kachna pecena s kralikem
Z jablek odkrojíme horní část a vykrojíme jaderník. Potom jablka vydlabeme. Vnitřek potřeme citronovou šťávou, osolíme,…
více o Jablka plněná mletým masem
cukr,med,heru,vejce,mléko a sodu dáme do hrnce a za stálého míchání vaříme cca 3 minuty. Až to začne bublat odstavíme a…
více o Medovník pro mlsný jazýček