Mouku nasypeme do mísy, přidáme jedno vejce a promícháme. Dále přidáme změklé máslo, 25 g cukru, sůl a vypracujeme hladké těsto. Nedrží-li těsto u sebe, přidáme pár lžic vody. Poté necháme 30 minut odpočinout.
Mezitím oloupeme jablka, nakrajíme je na libovolně tlusté plátky (ideálně 0,5–1 cm) a ihned je pokapeme šťávou z citronu. Troubu zahřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Z těsta vyválíme placku a vytvoříme asi 3 centimetry vysoký okraj. Těsto několikrát propíchneme vidličkou.
Jablka rozložíme na těsto a posypeme 25 gramy cukru. Koláč pečeme asi 30 minut (záleží na výkonu trouby). Mezitím našleháme zbylá vejce (lepší je šlehat zvlášť bílky i žloutky). Přidáme k nim cukr a šleháme do pěny. Pak přidáme mléko, smetanu a vanilkové aroma.
Po 30 minutách vyjmeme koláč z trouby, nalijeme na něj polevu a v troubě ji necháme ztuhnout (na povrchu bude krásně zlatá). Hotový koláč necháme vychladnout a pak můžeme ozdobit například šlehačkou.
Roláda: ušleháme zvlášť bílky - doporučuji se špetkou soli (jsou tužší), v další míse ušleháme žloutky s vodou, přidáme…
více o Šarlota aneb roládkový dort
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme aspoň 1/2 hodiny odpočinout. Tvaroh utřeme s cukrem, máslem, vejcem a…
více o Tvarohová roláda s hruškami
Pažítku nasekáme nadrobno. Tuniaka scedíme. V miske spolu zmiešame obe suroviny. Pridáme vajcia a múku. Dochutíme soľou…
více o Tuniakové karbonátky so salsou