Mouku nasypeme do mísy, přidáme jedno vejce a promícháme. Dále přidáme změklé máslo, 25 g cukru, sůl a vypracujeme hladké těsto. Nedrží-li těsto u sebe, přidáme pár lžic vody. Poté necháme 30 minut odpočinout.
Mezitím oloupeme jablka, nakrajíme je na libovolně tlusté plátky (ideálně 0,5–1 cm) a ihned je pokapeme šťávou z citronu. Troubu zahřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Z těsta vyválíme placku a vytvoříme asi 3 centimetry vysoký okraj. Těsto několikrát propíchneme vidličkou.
Jablka rozložíme na těsto a posypeme 25 gramy cukru. Koláč pečeme asi 30 minut (záleží na výkonu trouby). Mezitím našleháme zbylá vejce (lepší je šlehat zvlášť bílky i žloutky). Přidáme k nim cukr a šleháme do pěny. Pak přidáme mléko, smetanu a vanilkové aroma.
Po 30 minutách vyjmeme koláč z trouby, nalijeme na něj polevu a v troubě ji necháme ztuhnout (na povrchu bude krásně zlatá). Hotový koláč necháme vychladnout a pak můžeme ozdobit například šlehačkou.
Kuře vykostíme klasickým postupem na plát, který si roztáhneme a osolíme. Z mletého masa si připravíme standartní směs…
více o Kuřecí roláda s mletým masem
Maso rozklepeme přes folii posolíme z obou stran, opepříme a na druhé straně je posypeme polévkovým kořením.
Kuřecí…
více o Smažená kuřecí prsíčka naruby
Ořechy a čokoládu nalámeme (např. válečkem přes mikrotenový sáček) a smícháme s ostatními sypkými přísadami.
Zvlášť…
více o Čokoládovo-ořechové muffiny
Listové těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl rozložíme na vyšší plech. Poklademe nastrouhaná jablka, přidáme vlašské…
více o Jablečná buchta s pudinkem
Hovězí maso si omyjeme a nakrájíme na kostky - čtyři kostky po 100 g.
Nakrájíme si cibuli nadrobno a osmažíme na oleji…
více o Kari guláš s hovězím masem