Mouku nasypeme do mísy, přidáme jedno vejce a promícháme. Dále přidáme změklé máslo, 25 g cukru, sůl a vypracujeme hladké těsto. Nedrží-li těsto u sebe, přidáme pár lžic vody. Poté necháme 30 minut odpočinout.
Mezitím oloupeme jablka, nakrajíme je na libovolně tlusté plátky (ideálně 0,5–1 cm) a ihned je pokapeme šťávou z citronu. Troubu zahřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Z těsta vyválíme placku a vytvoříme asi 3 centimetry vysoký okraj. Těsto několikrát propíchneme vidličkou.
Jablka rozložíme na těsto a posypeme 25 gramy cukru. Koláč pečeme asi 30 minut (záleží na výkonu trouby). Mezitím našleháme zbylá vejce (lepší je šlehat zvlášť bílky i žloutky). Přidáme k nim cukr a šleháme do pěny. Pak přidáme mléko, smetanu a vanilkové aroma.
Po 30 minutách vyjmeme koláč z trouby, nalijeme na něj polevu a v troubě ji necháme ztuhnout (na povrchu bude krásně zlatá). Hotový koláč necháme vychladnout a pak můžeme ozdobit například šlehačkou.
Z ingrediencí připravíme linecké těsto, které natlačíme do velkých lžic jako do formiček. Dáme na plech a podložíme tak…
více o Linecká velikonoční vejce
Slaninu nakrájíme na drobné kousky cca 1x1 cm a orestujeme, přidáme osolené kuřecí maso restujeme. Rajče nakrájíme na…
více o Mexická quesadilas se salsou
Těsto: šlehat vejce s cukrem a špetkou soli, přidat olej. Pak mouku s prdopečem současně s mlékem. Promíchat
Do velké…
více o Francouzský hruškový koláč