balíček
vanilkový cukr
nebo lžička vanilkové esence
200
g
polohrubá mouka
300
g
hořká čokoláda
s vysokým obsahem kakaa
4
lžíce
kakao
holandské
pečící papír
250
g
cukr
Postup přípravy receptu
Nejprve si připravíme plech. Ten vymažeme kouskem másla z celku (asi 10 g) a poté vyložíme pečicím papírem, který se máslem pěkně přilepí a drží tvar. Zbytek másla nakrájíme na kousky, čokoládu nalámeme na kostky.
Připravíme vodní lázeň na rozehřání čokolády a másla. Větší hrnec naplníme do poloviny vodou, kterou přivedeme k varu. Voda by neměla vařit příliš, měla by pouze zlehka bublat. Do tohoto hrnce vložíme menší hrnec. Horká voda ve spodním hrnci ohřívá menší hrnec tak, že se suroviny v něm nepřipalují a nepřichytávají.
V menším hrnci rozpustíme kostky čokolády a kousky másla. Rozpuštěné suroviny by měly mít hladkou polotekutou konzistenci. Poté odstraníme menší hrnec z lázně a přimícháme cukr, sůl, vanilkový cukr a kakao. Zhoustne-li hmota příliš, je možné ji pomocí lázně ještě lehce rozehřát. Poté přidáváme vejce, jedno po druhém, a po přidání každého směs dobře promícháme. Nakonec přimícháme i mouku. Těsto je stále tekuté, ale už dosti husté.
Rozehřejeme troubu na 175 °C. Těsto vylijeme na plech a rozetřeme do rovna (můžeme posypat ořechy či mandlemi) a pečeme. Pečení je nejdůležitější část – je důležité Brownies nepřepéci. Pečeme tedy přibližně 25–30 minut a poté kontrolujeme píchnutím párátkem. Těsto by mělo stále na párátku tvořit malé vlhké drobky, ale nemělo by se příliš barvit (v neupečeném těstě).
Při pečení se bude zvedat na povrchu lesklá krusta. Ta po vychladnutí spadne a je žádaná. Upečený plech necháme dobře vychladnout a poté krájíme na jednotlivé Brownies. Vytvoříme tak cca 32 Brownies. Brownies by měly být uvnitř mokré a vláčné. Dle receptu do těsta nepatří žádné kypřicí složky, záleží však na typu a chuti.
Smícháme vejce, jogurt, tvaroh, přidáme pudink, cukr, sůl, zamícháme a podle potřeby přidáme dětskou krupici smíchanou…
více o Jogurtové knedlíky s jahodami