Amorův jablečný řez (koláč)

3.33

hodnoceno: 6
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 1
      špetka sůl
    • 350
      g hladká mouka
    • 1
      ks vejce
    • 3
      lžíce mléko je-li třeba, 2–3
    • 100
      g moučkový cukr
    • 0,5
      balíček prášek do pečiva
    • 150
      g hera nebo máslo
  • Vanilkový krém
    • 350
      ml mléko
    • 60
      g moučkový cukr dle chuti, cca
    • 1
      ks vanilkový pudink
    • 400
      ml smetana ke šlehání 33 %
  • Jablečná náplň
    • 5
      ks bílek
    • 1
      lžička citronová kůra není nutná
    • 2
      lžička skořice - mletá dle chuti, 1–2
    • 1
      kg jablka
    • 120
      g cukr krupice podle toho, jak jsou jablka sladká

Postup přípravy receptu

  • Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu půl hodiny proležet a pak jím pokryjeme dno a část okrajů plechu vyloženého pečicím papírem.
  • Nastrouhaná jablka osladíme, ochutíme a za občasného promíchání podusíme pod poklicí doměkka. Pak odstavíme, necháme vychladnout. Do vychladlých jablek vmícháme tuhý sníh z bílků. Jablečnou náplň rovnoměrně naneseme na těsto a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu (170 °C) dorůžova. Po upečení necháme vychladnout.
  • Z mléka a pudinku uvaříme hustý pudink, který necháme pod fólií (abychom neměli škraloup) vychladnout. Po vychladnutí pudink vyšleháme s cukrem. Smetanu vyšleháme a smícháme s pudinkem. Krémem potřeme vychladlý řez (koláč) a dáme vychladit.
  • Před podáváním můžeme koláč dozdobit skořicí, plátkem jablka, nebo lístkem meduňky.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: