Ananasová podkova

3.88

hodnoceno: 8
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Krém
    • 2
      kostka máslo
    • 6
      dl mléko
    • 250
      g moučkový cukr
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 2,5
      balíček vanilkový pudink
  • Korpus
    • 8
      ks vejce
    • 340
      g polohrubá mouka podle velikosti vajec (cca 40 g cukru a mouky na 1 vejce)
    • 4
      lžíce vařící voda
    • 340
      g cukr krupice podle velikosti vajec (cca 40 g cukru a mouky na 1 vejce)
  • Dále
    • hnědý rum
    • 1
      ks ananasový kompot
    • kokos
    • rybízová marmeláda
  • Na zdobení
    • čokoláda

Postup přípravy receptu

  • Nejdříve si dno podkovy obkreslíme na papír na pečení a vystřihneme (o trochu více, než je obrys tužkou). Boky formy lehce vymažeme kouskem ztuhlého tuku z lednice a vysypeme hrubou moukou. Z vlastní zkušenosti nedoporučuji vykládat papírem na pečení boky, ty pak spadnou a korpus je celý nakřivo. Na dno vložíme vystřihnutou šablonu. Nevadí, jestli je trošku nakřivo a pošrábou se trošku vysypané boky, krém to schová. Po upečení se boky ostrým nožem odříznou a po vyklopení se papír ze dna krásně sloupne.
  • Celá vejce ušleháme s cukrem, po chvilce přidáme vařící vodu. Když drží směs pod metlami tvar – dělají se za metlami spirálky a směs je pevná – tak pomalinku přisypáváme mouku a opatrně mícháme. Pak vllijeme do formy, upravíme hmotu víc ke krajům, aby bylo méně uprostřed, dáme do vlažné trouby asi na 120 °C. Po 10 minutách zvýšíme teplotu asi na 150 °C a pečeme asi hodinu. Pokud někomu peče trouba více nahoře, dá se přikrýt papírem, ať se nespálí. Zkoušíme špejlí. Pečeme do zlatova, nedopečený korpus se hodně rozmočí. Necháme vychladnout. Tento korpus pečeme 2 dny před plněním.
  • Krém: Večer před plněním uvaříme pudink s vanilkovým cukrem, ve studené vodě mícháme do vychladnutí, neudělá se škraloup. Pak hrnec zabalíme do mikrotenového sáčku, dáme ho do mírného chladna spolu s máslem a tak zaručíme, že budou mít obě suroviny stejnou teplotu.
  • Ráno podkovu rozkrájíme na 3 díly (dolní díl může být malinko silnější) a rozložíme. Pak klasicky šleháme nastavovaný krém, máslo s cukrem a po troškách pudink. Scedíme ananas, nakrájíme na malé kousky, trochu necháme na zdobení. Šťávu z ananasu smícháme s rumem a peroutkou naneseme na povrchu řezu spodního a prostředního dílu – tak akorát, ať se moc nepromočí. Poté potřeme marmeládou – zase spodní a prostřední díl. Krém si opticky rozdělíme na 4 díly. 2 díly na naplnění korpusu, 1 díl na obtáhnutí korpusu a 1 díl na ozdobu. Díl na ozdobu dejte raději bokem, ať v něm nemáte drobky, v sáčku se zdobičkou pak dělají paseku. To samé s ananasem, ale rozdělíme na 3 díly, 2 do korpusu, 1 na ozdobu. Na spodní díl natřeme krém, posypeme ananasem, položíme prostřední díl. Postup opakujeme a nakonec přiložíme horní díl a zatížíme třeba plechem. Jestli je čas, dáme na chvilku ztuhnout. Klasicky povrch a boky korpusu potřeme krémem, nejdříve povrch, pak sáčkem s ustřihnutým růžkem postříkáme čokoládou a pak až boky, ať se neumažou. Obsypeme kokosem nebo mandlovými lupínky, nebo ořechy. Povrch také stačí bílý nebo vlnovky a nazdobíme zdobičkou, poklademe ananasem, nebo oříšky, prostě jak kdo chce a pak jen vychladit.
Zařazení: Moučníky Dorty Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: