Anglické žemle

2.67

hodnoceno: 6
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • 10–12 porcí
    • 0,5
      lžička sůl
    • 300
      ml voda
    • 1
      ks vejce
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 10
      g sušené droždí
    • 2
      lžíce med
    • 2
      lžička cukr

Postup přípravy receptu

  • V malé misce promícháme 100 ml vlažné vody, kvasnice, cukr a lžičku mouky, aby nám kvasnice trochu vykynuly.
  • Ve velké míse uděláme těsto z vejce, medu, do kterého po trošce přidáváme mouku a vlažnou vodu. Když se všechny ingredience spojí, přidáme vykynutý kvásek a mícháme dál. Těsto má být měkké a vláčné (přidejte buď více vody nebo mouky).
  • Buď dokončíme proces v míse, nebo si těsto dáme na prkénko pomoučené hrubou moukou a zpracováváme rukou asi 5 minut, až se těsto nelepí, má bublinky a je lesklé a hladké. Dáme ho do mísy na dvojitý obsah (hodně nakyne), přikryjeme útěrkou a dáme na teplé místo. Necháme hodinu kynout, až se těsto zdvojnásobí.
  • Položíme na pomoučené prkénko a vyválíme plát 1,5 cm vysoký. Z něho vykrajujeme kolečka asi 8 cm v průměru. Ta klademe na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech 2 cm od sebe.
  • Vršek pomažeme máslem a posypeme troškou hrubé mouky a necháme ještě 5 minut odpočinout. Pečeme v předehřáté troubě 12 minut při 175 °C, pak obrátíme, znovu pomažeme máslem, posypeme moukou a dopékáme 15 minut. Poslední 2 minuty zvýšíme teplotu na 250 °C, aby housky nahoře zhnědly.
  • Žemle chutnají jak naslano (s uzeninou, rajčetem, pomazánkou) tak i sladké (marmeláda, med). Dají se použít i jako houska na hamburgery.
Zařazení: Ostatní Pečiva

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: