V malé misce promícháme 100 ml vlažné vody, kvasnice, cukr a lžičku mouky, aby nám kvasnice trochu vykynuly.
Ve velké míse uděláme těsto z vejce, medu, do kterého po trošce přidáváme mouku a vlažnou vodu. Když se všechny ingredience spojí, přidáme vykynutý kvásek a mícháme dál. Těsto má být měkké a vláčné (přidejte buď více vody nebo mouky).
Buď dokončíme proces v míse, nebo si těsto dáme na prkénko pomoučené hrubou moukou a zpracováváme rukou asi 5 minut, až se těsto nelepí, má bublinky a je lesklé a hladké. Dáme ho do mísy na dvojitý obsah (hodně nakyne), přikryjeme útěrkou a dáme na teplé místo. Necháme hodinu kynout, až se těsto zdvojnásobí.
Položíme na pomoučené prkénko a vyválíme plát 1,5 cm vysoký. Z něho vykrajujeme kolečka asi 8 cm v průměru. Ta klademe na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech 2 cm od sebe.
Vršek pomažeme máslem a posypeme troškou hrubé mouky a necháme ještě 5 minut odpočinout. Pečeme v předehřáté troubě 12 minut při 175 °C, pak obrátíme, znovu pomažeme máslem, posypeme moukou a dopékáme 15 minut. Poslední 2 minuty zvýšíme teplotu na 250 °C, aby housky nahoře zhnědly.
Žemle chutnají jak naslano (s uzeninou, rajčetem, pomazánkou) tak i sladké (marmeláda, med). Dají se použít i jako houska na hamburgery.
Maso nakrájíme na kousky asi 2x2 cm, aglickou slaninu na proužky, cibuli na kolečka, posypeme kořenim a přidáme olej -…
více o Kuřecí ražniči pro lenochy
Vepřový bůček, oloupané párky a slaninu umeleme na masovém strojku, smícháme s vařenou rýží, nakrájenou cibuli, třeným…
více o Jednoduché plněné zelné listy
Čočku jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, zalila novou, přidala bobkový list, tymián a dala…
více o Talianska šošovicová polievka