Přísady na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme na poloviny.
Formu na koláč si vymažeme, polovinu těsta rozválíme na větší průměr formy a formu jím vyložíme tak, aby těsto lehce přesahovalo okraje. Okraj těsta pomažeme vajíčkem. Dno propícháme vidličkou.
Přísady na náplň (dle vlastní volby) smícháme a vložíme dovnitř koláče tak, aby množství odpovídalo objemu formy, tj. aby byl horní okraj formy zarovnaný až po vrch.
Rozválíme druhou polovinu těsta na průměr formy a zakryjeme koláč. Okraje slepíme, vrchní vrstvu těsta propícháme vidličkou, nebo na pár místech prořízneme, pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme cca 30 minut při 180 °C, dokud těsto není růžové.
Vejce s cukrem vyšleháme doběla (šleháme tak dlouho, až hmota téměř zbělá), opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem…
více o Blesková třešňová bublanina
Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přelijeme trochou mléka a smícháme s droždím. Necháme asi 10 minut…
více o Skořicoví šneci s polevou
Středně velký květák zbavíme listů, očistíme a rozebereme na růžičky. Ty vložíme do vroucí osolené vody a krátce je…
více o Květákové placičky s uzeninou
V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme vejce a pomalu vmícháme mléko. Přimícháme 2 lžíce rozpuštěného másla. Těsto…
více o Francouzské palačinky Suzette