kiymali, yumurtali pide
osolené a opepřené mleté hovězí maso s vajíčkem navrchu
kiymali, peynirli pide
osolené a opepřené mleté hovězí maso s rozdroleným sýrem feta
kiymali, peynirli yumurtali pide
osolené a opepřené mleté hovězí maso se sýrem feta a vajíčkem navrchu
kiymali, kasarli pide
osolené a opepřené mleté hovězí maso zapečené se strouhaným tvrdým sýrem
Postup přípravy receptu
Droždí rozpustíme s cukrem a polovinou vody, necháme na teplém místě stát asi 10 minut, než se vytvoří kvásek (jsou viditelné bubliny). Ve velké míse smícháme mouky, osolíme, přidáme kvásek, promícháme, přidáme olivový olej, jogurt a zbytek vody a vypracujeme hladké, pružné těsto, které se nelepí. Dle potřeby přidáme hladkou mouku či vodu. Uhnětené těsto vytvarované do koule přendáme do vymazané mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu.
Těsto rozdělíme na 8–10 částí, které znova krátce prohnětáme, přikryjeme a necháme kytnout ještě 30 minut. Části těsta vyválíme na pomoučeném vále na tenké oválky, přendáme na plech a okraje ohneme tak, aby se z oválků staly lodičky. Ty pak naplníme zvolenou náplní (jen poslední náplň, kterou jsem sám vymyslel, dáváme až na upečené těsto). Vidličkou propícháme na několika místech vnitřek a pečeme na 250 °C v předehřáté troubě tak dlouho, až je těsto zbarvené do zlatova a náplň hotová.
Lodičku lze i uzavřít srolováním okrajů k sobě a péct bez náplně jako fomu bagety, která se vzápětí nakrájí na kousky. Tomu se pak říká Kapali Pide. Hotové upečené lodičky lze dle chuti i obložit nějakou čerstvou zeleninou.
S tímto množstvím je to jídlo pro velkou rodinu nebo ideální také když čekáte hosty. Přeji dobrou chuť nebo jak se říká v Turecku, odkud tento recept pochází: Afiyet olsun!
Další druhy náplní:
Kiymali, Kasarli Yumurtali Pide: osolené a opepřené mleté hovězí maso, navrch vajíčko a zapečené se strouhaným tvrdým sýrem
Peynirli, Yumurtali Pide: rozdrolený sýr feta s vajíčkem navrchu
Kasarli Pide: strouhaný tvrdý sýr
Kasarli, Yumurtali Pide: vajíčko a strouhaný tvrdý sýr
Sucuklu, Peynirli Pide: kostky česnekového buřtu se sýrem feta
Sucuklu, Peynirli, Yumurtali Pide: kostky česnekového buřtu se sýrem feta a vajíčkem navrch
Sucuklu, Kasarli Pide: kostky česnekového buřtu a strouhaný tvrdý sýr
Pastirmali, Peynirli Pide: kousky česnekové šunky se sýrem feta
Pide á la Bruschetta: upečené naplníme studenou směsí rajčatové dužiny (kostky), prolisováneho česneku, trochy olivového oleje soli pepře a bazalky
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Omytá rajčata nakrájíme na plátky. Misku vymažeme lžící oleje a na dno střídavě přes…
více o Rajčata zapečená s mozzarelou
Tvaroh vymícháme s máslem, přidáme rozmačkané olejovky i s olejem, jemně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme…
více o Toast andaluského rybáře
Rajčata nakrájejte na plátky a povařte při 750 W po dobu 6–8 minut, dokud se slupka neodděluje sama. Rajčata oloupejte…
více o Tomatová polévka – Jet Chef
Ze snítek otrhejte lístky bylinek a nahrubo nasekejte. Do mixeru dejte dijonskou hořčici, přidejte sůl, pepř a nasekané…
více o Country marináda s tymiánem
Dvě hrsti sušených hub (nejmíň čtyři) namočíme do studené vody a necháme máčet alespoň půl hodiny. Vodu můžeme jednou…
více o Houbová omáčka jednoduchá
TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA
Tuňáka dáme do misky. K tuňákovi přidáme pomazánkové máslo a nájemno nakrájenou cibulku. Přidáme…
více o Bagety s tuňákovou pomazánkou