Arabské lodičky pide s různými náplněmi

2.8

hodnoceno: 10
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 2
      lžička sůl
    • 1
      lžíce olivový olej
    • 2
      hrnek voda
    • 3,5
      hrnek hladká mouka SPECIÁL 00 EXTRA
    • 1
      kostka droždí
    • 100
      g bílý jogurt
    • 1
      lžička cukr
  • Variace náplní
    • peynirli pide rozdrolený ovčí sýr feta (apetina)
    • kiymali pide osolené a opepřené mleté hovězí maso
    • kiymali, yumurtali pide osolené a opepřené mleté hovězí maso s vajíčkem navrchu
    • kiymali, peynirli pide osolené a opepřené mleté hovězí maso s rozdroleným sýrem feta
    • kiymali, peynirli yumurtali pide osolené a opepřené mleté hovězí maso se sýrem feta a vajíčkem navrchu
    • kiymali, kasarli pide osolené a opepřené mleté hovězí maso zapečené se strouhaným tvrdým sýrem

Postup přípravy receptu

  • Droždí rozpustíme s cukrem a polovinou vody, necháme na teplém místě stát asi 10 minut, než se vytvoří kvásek (jsou viditelné bubliny). Ve velké míse smícháme mouky, osolíme, přidáme kvásek, promícháme, přidáme olivový olej, jogurt a zbytek vody a vypracujeme hladké, pružné těsto, které se nelepí. Dle potřeby přidáme hladkou mouku či vodu. Uhnětené těsto vytvarované do koule přendáme do vymazané mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu.
  • Těsto rozdělíme na 8–10 částí, které znova krátce prohnětáme, přikryjeme a necháme kytnout ještě 30 minut. Části těsta vyválíme na pomoučeném vále na tenké oválky, přendáme na plech a okraje ohneme tak, aby se z oválků staly lodičky. Ty pak naplníme zvolenou náplní (jen poslední náplň, kterou jsem sám vymyslel, dáváme až na upečené těsto). Vidličkou propícháme na několika místech vnitřek a pečeme na 250 °C v předehřáté troubě tak dlouho, až je těsto zbarvené do zlatova a náplň hotová.
  • Lodičku lze i uzavřít srolováním okrajů k sobě a péct bez náplně jako fomu bagety, která se vzápětí nakrájí na kousky. Tomu se pak říká Kapali Pide. Hotové upečené lodičky lze dle chuti i obložit nějakou čerstvou zeleninou.
  • S tímto množstvím je to jídlo pro velkou rodinu nebo ideální také když čekáte hosty. Přeji dobrou chuť nebo jak se říká v Turecku, odkud tento recept pochází: Afiyet olsun!
  • Další druhy náplní:
  • Kiymali, Kasarli Yumurtali Pide: osolené a opepřené mleté hovězí maso, navrch vajíčko a zapečené se strouhaným tvrdým sýrem
  • Peynirli, Yumurtali Pide: rozdrolený sýr feta s vajíčkem navrchu
  • Kasarli Pide: strouhaný tvrdý sýr
  • Kasarli, Yumurtali Pide: vajíčko a strouhaný tvrdý sýr
  • Sucuklu, Peynirli Pide: kostky česnekového buřtu se sýrem feta
  • Sucuklu, Peynirli, Yumurtali Pide: kostky česnekového buřtu se sýrem feta a vajíčkem navrch
  • Sucuklu, Kasarli Pide: kostky česnekového buřtu a strouhaný tvrdý sýr
  • Pastirmali, Peynirli Pide: kousky česnekové šunky se sýrem feta
  • Pide á la Bruschetta: upečené naplníme studenou směsí rajčatové dužiny (kostky), prolisováneho česneku, trochy olivového oleje soli pepře a bazalky
Zařazení: Slané

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: