Z mouky, soli, 2 lžiček olivového oleje, cukru, sušeného droždí, vody a vinného octa vypracujeme nejlépe vařečkou hladké relativně vlhké těsto a to tak, abychom do něj dostali co nejvíce vzduchu. Hnětení by mělo trvat alespoň čtvrt hodiny, než se začnou tvořit bubliny.
Necháme přikryté kynout 1,5 hodiny na teplém místě v míse, kterou jsme předtím vymazali zbývající lžící olivového oleje.
Poté těsto opatrně vyklopíme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na 2 části, které dáme na plechy vyložené pečicím papírem a opět opatrně vytvarujeme oválné placky, které by neměly být tenčí než 1 cm.
Snažíme se neporušit vzduchové bubliny. Plechy přikryjeme a necháme odpočívat ještě 20 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 250 °C. Po zmíněných 20 minutách placky potřeme trochou mléka a prsty do nich vtlačíme vzor šikmé mřížky. Nakonec posypeme sezamovými semínky a kmínem, pečeme cca 9–12 minut. Pokud pečeme příliš dlouho, může střídka ztratit typickou strukturu.
Chléb je velmi vhodný pro přípravu Döner Kebabu, dá se ale jíst i samotný.
Dobrou chuť neboli „Afiyet Olsun“, jak se říká v Turecku.
Brambory rozmačkáme, proděláme s moukou a z těsta vyválíme placky. Pečeme na plotýnce, mastíme máslem, sypeme mákem -…
více o Bramborové placky s mákem
V misce smícháme tvaroh, vejce, sůl, pudink a přisypáváme dětskou krupici, až nám vznikne těsto trochu hustší než na…
více o Tvarohové halušky s jahodami
Olej rozehřejme na pánvi, přidáme pórek a necháme jej za občasného míchání změknout. Bude to trvat zhruba 15 minut. Na…
více o Těstoviny s pórkem a špenátem
Na pánvici dáme přiměřeně sádla nebo oleje. Necháme rozpálit. Na pánvici zatím rozkrájíme na půl (na délku) párky, ale…
více o Srdce z párku plněné vejcem