Z mouky, soli, 2 lžiček olivového oleje, cukru, sušeného droždí, vody a vinného octa vypracujeme nejlépe vařečkou hladké relativně vlhké těsto a to tak, abychom do něj dostali co nejvíce vzduchu. Hnětení by mělo trvat alespoň čtvrt hodiny, než se začnou tvořit bubliny.
Necháme přikryté kynout 1,5 hodiny na teplém místě v míse, kterou jsme předtím vymazali zbývající lžící olivového oleje.
Poté těsto opatrně vyklopíme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na 2 části, které dáme na plechy vyložené pečicím papírem a opět opatrně vytvarujeme oválné placky, které by neměly být tenčí než 1 cm.
Snažíme se neporušit vzduchové bubliny. Plechy přikryjeme a necháme odpočívat ještě 20 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 250 °C. Po zmíněných 20 minutách placky potřeme trochou mléka a prsty do nich vtlačíme vzor šikmé mřížky. Nakonec posypeme sezamovými semínky a kmínem, pečeme cca 9–12 minut. Pokud pečeme příliš dlouho, může střídka ztratit typickou strukturu.
Chléb je velmi vhodný pro přípravu Döner Kebabu, dá se ale jíst i samotný.
Dobrou chuť neboli „Afiyet Olsun“, jak se říká v Turecku.
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, posypeme vegetou, promícháme a necháme odležet alespoň 1 hodinu. Potom orestujeme na…
více o Kuřecí maso v sýrové omáčce
Žloutky a cukr vyšleháme do bělavé pěny a vmícháme 150 g nutelly. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě s moukou ho…
více o Piškotová roláda s nutellou
Formu vyložíme pečícím papírem, který zlehka vymažeme máslem. Tři (nebo čtyři) banány podélně rozkrojíme a naskládáme…
více o Banánový koláč se smetanou