Z mouky, soli, 2 lžiček olivového oleje, cukru, sušeného droždí, vody a vinného octa vypracujeme nejlépe vařečkou hladké relativně vlhké těsto a to tak, abychom do něj dostali co nejvíce vzduchu. Hnětení by mělo trvat alespoň čtvrt hodiny, než se začnou tvořit bubliny.
Necháme přikryté kynout 1,5 hodiny na teplém místě v míse, kterou jsme předtím vymazali zbývající lžící olivového oleje.
Poté těsto opatrně vyklopíme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na 2 části, které dáme na plechy vyložené pečicím papírem a opět opatrně vytvarujeme oválné placky, které by neměly být tenčí než 1 cm.
Snažíme se neporušit vzduchové bubliny. Plechy přikryjeme a necháme odpočívat ještě 20 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 250 °C. Po zmíněných 20 minutách placky potřeme trochou mléka a prsty do nich vtlačíme vzor šikmé mřížky. Nakonec posypeme sezamovými semínky a kmínem, pečeme cca 9–12 minut. Pokud pečeme příliš dlouho, může střídka ztratit typickou strukturu.
Chléb je velmi vhodný pro přípravu Döner Kebabu, dá se ale jíst i samotný.
Dobrou chuť neboli „Afiyet Olsun“, jak se říká v Turecku.
Jablka nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme 2 hodiny stát. Občas promícháme.…
více o Maminčina jablečná buchta