plechovka
nakládaná loupaná rajčata
nebo pyré, ne protlak
Na volská oka
vejce
Postup přípravy receptu
Nakrájíme cibuli na menší kousky. Do větší hluboké pánve dáme olivový olej (nešetříme!), rozpálíme, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme asi 2 minuty, než začne cibule zlátnout. Přidáme nevařenou rýži.
Tu smažíme spolu s cibulkou, dokud není nahnědlá (ne spálená – nutné míchat!). Poté přilijeme 1 sklenici vody, přidáme sůl a asi 2–3 stroužky oloupaného celého česneku a vaříme.
Až se voda vyvaří, dolijeme další sklenici a případně přidáme trochu vína. Opět necháme vyvařit a přidáme ještě jednu sklenici vody a dále vaříme. Po vyvaření třetí sklenice vody by rýže měla být měkká.
"Tomate frito" se v ČR nedá sehnat již připravené, proto si jej uděláme. V menším hrnci osmahneme na dostatečném množství olivového oleje jednu na velmi jemno nakrájenou cibuli a přidáme plechovku rajčat, kostku bujónu, koření a vše rozvaříme. Podle potřeby přilejeme vodu, osladíme a dochutíme.
Připravíme volská oka – asi 1 ks na osobu.
Podáváme tak, že rýži na talíři přelijeme dostatečným množstvím rajčatové omáčky (tomate frito) a navrch dáme volské oko.
Vynikající jídlo, se kterým se často setkáte ve Španělsku. Vhodné pro vegetariány.
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na plátky a rozdělíme na kroužky.
V…
více o Gratinované brambory s cibulí
Nejprve připravíme americké brambory (smažíme ve fritovacím hrnci, ale lépe v troubě "nasucho"), dále pokrájíme kuřecí…
více o Zapékaná špenátová miska
Do teplého oleje vsypeme postupně kolečka cibule, zrnka kukuřice, kousky hub i pórku a krátce podusíme. Ochutíme solí,…
více o Cibulový salát s houbami