plechovka
nakládaná loupaná rajčata
nebo pyré, ne protlak
Na volská oka
vejce
Postup přípravy receptu
Nakrájíme cibuli na menší kousky. Do větší hluboké pánve dáme olivový olej (nešetříme!), rozpálíme, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme asi 2 minuty, než začne cibule zlátnout. Přidáme nevařenou rýži.
Tu smažíme spolu s cibulkou, dokud není nahnědlá (ne spálená – nutné míchat!). Poté přilijeme 1 sklenici vody, přidáme sůl a asi 2–3 stroužky oloupaného celého česneku a vaříme.
Až se voda vyvaří, dolijeme další sklenici a případně přidáme trochu vína. Opět necháme vyvařit a přidáme ještě jednu sklenici vody a dále vaříme. Po vyvaření třetí sklenice vody by rýže měla být měkká.
"Tomate frito" se v ČR nedá sehnat již připravené, proto si jej uděláme. V menším hrnci osmahneme na dostatečném množství olivového oleje jednu na velmi jemno nakrájenou cibuli a přidáme plechovku rajčat, kostku bujónu, koření a vše rozvaříme. Podle potřeby přilejeme vodu, osladíme a dochutíme.
Připravíme volská oka – asi 1 ks na osobu.
Podáváme tak, že rýži na talíři přelijeme dostatečným množstvím rajčatové omáčky (tomate frito) a navrch dáme volské oko.
Vynikající jídlo, se kterým se často setkáte ve Španělsku. Vhodné pro vegetariány.
Droždí rozdrobíme do misky, posypeme 1 lžící cukru, zalijeme trochou mléka a necháme vzejít kvásek. V míse si smícháme…
více o Pudinkovo-švestkové koláče
Všechno mimo ovoce dáme do pekárny a zapneme program marmeláda, asi 20 min. před koncem přidáme nakrájené ovoce a pokud…
více o Ovocná rýžová kaše z pekárny