plechovka
nakládaná loupaná rajčata
nebo pyré, ne protlak
Na volská oka
vejce
Postup přípravy receptu
Nakrájíme cibuli na menší kousky. Do větší hluboké pánve dáme olivový olej (nešetříme!), rozpálíme, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme asi 2 minuty, než začne cibule zlátnout. Přidáme nevařenou rýži.
Tu smažíme spolu s cibulkou, dokud není nahnědlá (ne spálená – nutné míchat!). Poté přilijeme 1 sklenici vody, přidáme sůl a asi 2–3 stroužky oloupaného celého česneku a vaříme.
Až se voda vyvaří, dolijeme další sklenici a případně přidáme trochu vína. Opět necháme vyvařit a přidáme ještě jednu sklenici vody a dále vaříme. Po vyvaření třetí sklenice vody by rýže měla být měkká.
"Tomate frito" se v ČR nedá sehnat již připravené, proto si jej uděláme. V menším hrnci osmahneme na dostatečném množství olivového oleje jednu na velmi jemno nakrájenou cibuli a přidáme plechovku rajčat, kostku bujónu, koření a vše rozvaříme. Podle potřeby přilejeme vodu, osladíme a dochutíme.
Připravíme volská oka – asi 1 ks na osobu.
Podáváme tak, že rýži na talíři přelijeme dostatečným množstvím rajčatové omáčky (tomate frito) a navrch dáme volské oko.
Vynikající jídlo, se kterým se často setkáte ve Španělsku. Vhodné pro vegetariány.
Polovinu čokolády rozpustíme ve vodní lázni a necháme lehce vychladnout. Máslo, rozpuštěnou čokoládu, vejce, cukr, med…
více o Banánový koláč s čokoládou
Listové těsto rozválíme a nakrájíme na čtverce velké tak, abychom do něj mohli zabalit celý hermelín, posypeme kořením …
více o Hermelín v listovém těstíčku
Uvaříme těstoviny, voda může být osolená, já jí ale nesolím. Vymažeme pekáč lžičkou olivového oleje, ale nemusí být,…
více o Zapečené těstoviny s tuňákem
Droždí + cukr + mléko vypracujeme v těsto, necháme asi hodinu kynout. Potom utvoříme silný váleček, který nakrájíme na…
více o Kynuté knedlíky s povidly