balíček
vanilkový cukr
nebo 2 lžíce vanilkové esence
1
dl
hnědý rum
nemusí být
180
g
polohrubá mouka
nebo celozrnná
1
balíček
prášek do pečiva
nebo 2 lžíce sody bikarbona
250
g
červená řepa
75
g
kakao
strouhaný kokos
nebo mouka na vysypání plechu
250
g
cukr krupice
nebo hnědý cukr
Postup přípravy receptu
Celé bulvy červené řepy uvaříme ve vodě doměkka. Řepu oloupeme a nastrouháme najemno (nebo pro pohodlné i nahrubo). Uvařenou řepu lze také rozmačkat na kaši. Pozor, při přípravě řepa barví.
Předehřejeme si troubu na 180 °C.
Máslem nebo olejem vymažeme kulatý či hranatý plech, vysypeme kokosem nebo moukou (kokosem je to chutnější). Pokud pečeme muffiny, tak nemusíme mazat, ale vyložíme plech na muffiny papírovými košíčky na pečení.
V míse promícháme suché suroviny (mouku, prášek do pečiva, kakao a oba cukry). V druhé míse lehce promícháme nastrouhanou uvařenou řepu s vajíčky a olejem. Já přilévám ještě asi deci českého rumu.
Přimícháme postupně suché suroviny do mokrých, až nám vznikne těžké, mokré a červené těsto. Nalijeme na plech a pečeme asi 50–60 minut. Jestliže pečeme muffiny, tak lžící naplníme plech na muffiny – vyjdou z toho asi 3 plechy po 6 kusech. Pečou se kratší dobu, asi jen 35–40 minut. Těsto nabyde, ale ne moc. Na povrchu by mělo být popraskané.
Je to dost tmavá buchta, ale to jen díky barvě řepy, proto raději kontrolujte špejlí, ať se nespálí. Když peču na kulatý plech slavnostnější verzi, tak buchtu polévám čokoládovou polevou z másla, cukru, rumu, kakaa a strouhaného kokosu.
Tento recept je z Austrálie, originálně se jmenuje chocolate beetroot cake/muffins. Můj australský přítel Paul tyto čokoládové muffins z řepy miluje, proto jsem se je naučila péct. Peču je ale v lehce zdravější verzi, kterou uvádím v poznámkách.
Dýni nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpálíme olivový olej, na něm zpěníme cibulku, přidáme nakrájenou dýni. Orestujeme…
více o Dýňová polévka dle mamky