Suché pečivo nakrájíme na kostičky (cca 1 cm). Pokud je pečivo čerstvé, je dobré jej nakrájet na kostičky předem a nechat oschnout. Kostičky zalijeme mlékem s vajíčkem – čím lépe rozmícháte, tím lépe budou knedlíky držet pohromadě. Takto zalité kostičky necháme odležet 20 minut. Směs je ale dobré alespoň jednou jemně promíchat, aby kostičky nasákly rovnoměrně.
Po 20 minutách přidáme hrubou mouku – asi velkou hrst (tak, aby směs byla stále lepivá, ale držela pohromadě) a začneme tvarovat knedlíky, asi 7 cm široké šišky.
Knedlík před vložením do vařící vody dobře uplácáme, aby držel pohromadě. Voda by měla vařit mírně, ne příliš, aby se knedlíky nerozpadly. Poté se knedlík vaří celkem 15 minut bez pokličky, po 8 minutách ho obrátíme v hrnci, aby se provařil rovnoměrně.
TIP: Pokud se rozhodnete dělat knedlíky do zásoby, například z 12 rohlíků, je dobré odměřit si mléko tak, že nejprve do odměrky dáte 1 vejce a teprve pak dolijete mléko do 6 dl. Poté přidáte 3 vejce dle receptu.
Krabí tyčinky, pokud jsou zmrzlé, krátce povaříme a nasekáme. Totéž uděláme s chřestem a pokrájíme na kousky, brambory…
více o Karbanátky z krabích tyčinek
Sýr rozkrájíme na menší kousky, přidáme pomazánkové máslo a lžíci mléka. Potom podle chuti přisolíme a utřeme hladkou…
více o Chuťovky s jemnou pomazánkou
Nejprve si připravím formu: z pečícího papíru vystřihnu kolo, aby bylo o trošičku menší, než je dno dortové formy. Boky…
více o Dortový korpus pro začátečníky