Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme sádlo, cukr a mícháme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý a pevný sníh, který střídavě s moukou (smíchanou s práškem do pečiva) přidáváme do těsta. Směs rozdělíme na 2 části. Do jedné z nich vmícháme metličkou kakao. Na sádlem vymazaný a moukou vysypaný plech dáváme lžící střídavě světlé a tmavé těsto. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C. Vychladlý koláč polijeme citronovou polevou.
Poleva: Do práškového cukru vmícháme šťávu z citronu (nebo kyselinu citronovou) a za stálého míchání ředíme horkým mlékem. Poleva je pak krásně bílá.
Ve větší míse smícháme všechny ingredience a vytvoříme hladké tekutější těsto. Na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný…
více o Babiččin rychlý jablečný koláč
Uvařené brambory nastrouháme a přidáme všechny ingredience. Opepříme, osolíme a pořádně zamícháme.
Podáváme klasicky na…
více o Babiččin falešný tatarák
Velkou cibuli nakrájíme najemno a na másle zpěníme. Přidáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (dávám mraženou směs…
více o Dobrá zeleninová polévka
Vývar přivedeme k varu. Mezitím očistíme a opláchneme mrkve. Pak je rozkrájíme na kostky či kolečka, přidáme do polévky…
více o Nudlová polévka s mrkví
V misce promícháme lučinu, tavený sýr a pomazánkové máslo.
Omyté jablko osušíme, rozkrojíme a zbavíme jádřince. Dužinu…
více o Pomazánka s pažitkou a jablky
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme.
Kroupy si uvaříme zvlášť…
více o Uzená polévka s kroupami