Mléko, cukr, máslo a med dáme vařit do hrnce – nejlépe takového, kde se hmota nebude přichytávat. Pomalu zahříváme. Až se vše rozpustí a spojí, opatrně vaříme do zhoustnutí. I když budeme míchat, hmota začne postupně karamelizovat – ze světle béžové barvy se změní na hnědou až tmavě hnědou.
Nakonec získáme karamelový sirup velmi husté konzistence. Je potřeba vytrvat (mně svaření hmoty trvalo přes hodinu) a opravdu hmotu svařit na velmi hustou kaši. Před koncem dochutíme trochou kávy a v případě potřeby ještě povaříme. Káva příjemně srazí výraznou sladkost karamelového sirupu. Výslednou hmotu jsem potom procedila přes sítko (kvůli vysráženým bílkovinám) a získala krásně jednolitý polotovar, který nalijeme na máslem vytřený plech a necháme ztuhnout. Ještě než hmota úplně zatuhne, krájíme nožem namočeným ve studené vodě úhledné karamelky.
Na co dávat pozor: nepřipálit, hrozí zhořknutí a hlavně vytrvat ve vaření, jinak budou karamely stále lehce tvárné a nebudou držet tvar!
Každopádně to chce ohledně správné hustoty zkušenost a praxi, já už se babičky zeptat nemůžu, bohužel. Proto se mi taky první várka tvarově rozjela, nalila jsem je na plech brzy a úplně neztuhly. Zato byly krásně světle karamelové a měkoučké. Druhý pokus už sice krásně tuhnul, ale pro změnu moc rychle a výsledné karamelky byly tvrdší a tmavší.
Chutnaly však skvěle po medu a byly krásně mléčně sametové. A výborné byly i jako lízátka!
P.S. V receptu se píše, že je možné na konci přidat hrst sekaných ořechů. U nás došly, tak byly karamelky bez ořechů, ale myslím si, že by to nemuselo být špatné.
Těsto: všechny ingredience zaděláme na vále v hladké těsto a rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu vyválíme na pečící…
více o Karamelovo-ořechové řezy
Přebrané, oprané a namočené fazole uvaříme doměkka (nerozvaříme) a necháme vychladnout. Scedíme je, v míse smícháme s…
více o Fazolový salát se slaninou
Uvaříte těstoviny, propláchnete studenou vodou a necháte okapat. V salátové míse je promíchejte se 2 lžícemi oleje.…
více o Těstovinový salát se šunkou
V míse si připravíme podoubnou směs jako na sekanou: mleté maso, 2-3 lžičky soli, pepř, koření na mleté maso a česnek…
více o Zapečená cuketa s mletým masem
Hovězí maso si omyjeme a nakrájíme na kostky - čtyři kostky po 100 g.
Nakrájíme si cibuli nadrobno a osmažíme na oleji…
více o Kari guláš s hovězím masem