Mléko, cukr, máslo a med dáme vařit do hrnce – nejlépe takového, kde se hmota nebude přichytávat. Pomalu zahříváme. Až se vše rozpustí a spojí, opatrně vaříme do zhoustnutí. I když budeme míchat, hmota začne postupně karamelizovat – ze světle béžové barvy se změní na hnědou až tmavě hnědou.
Nakonec získáme karamelový sirup velmi husté konzistence. Je potřeba vytrvat (mně svaření hmoty trvalo přes hodinu) a opravdu hmotu svařit na velmi hustou kaši. Před koncem dochutíme trochou kávy a v případě potřeby ještě povaříme. Káva příjemně srazí výraznou sladkost karamelového sirupu. Výslednou hmotu jsem potom procedila přes sítko (kvůli vysráženým bílkovinám) a získala krásně jednolitý polotovar, který nalijeme na máslem vytřený plech a necháme ztuhnout. Ještě než hmota úplně zatuhne, krájíme nožem namočeným ve studené vodě úhledné karamelky.
Na co dávat pozor: nepřipálit, hrozí zhořknutí a hlavně vytrvat ve vaření, jinak budou karamely stále lehce tvárné a nebudou držet tvar!
Každopádně to chce ohledně správné hustoty zkušenost a praxi, já už se babičky zeptat nemůžu, bohužel. Proto se mi taky první várka tvarově rozjela, nalila jsem je na plech brzy a úplně neztuhly. Zato byly krásně světle karamelové a měkoučké. Druhý pokus už sice krásně tuhnul, ale pro změnu moc rychle a výsledné karamelky byly tvrdší a tmavší.
Chutnaly však skvěle po medu a byly krásně mléčně sametové. A výborné byly i jako lízátka!
P.S. V receptu se píše, že je možné na konci přidat hrst sekaných ořechů. U nás došly, tak byly karamelky bez ořechů, ale myslím si, že by to nemuselo být špatné.
Krabí tyčinky necháme rozmrazit, pokrájíme na drobné kousky, přidáme nakrájená nebo nastrouhaná vajíčka, promícháme s…
více o Jednoduchá krabí pomazánka
Smíchat,nalít,přelít,upéct.
Důležité je mít doma všechny suroviny, pak už jde všechno samo. V jedné míse si nejlépe…
více o Dvoubarevná tvarohová buchta
Rozehřejeme si troubu na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.
Do misky si vysypeme mouku, cukr, prášek do pečiva a kakao.…
více o Exkluzivní čokoládové muffiny